Włoska klasyka smaku - spaghetti z krewetkami

Opublikowano: 29.08.2013
Autor: IwonaDD
Włoska klasyka smaku - spaghetti z krewetkami
Spaghetti z krewetkami to włoskie danie, które pokochał cały świat; Przygotowuje się je dosłownie w kilka minut, smakują wyśmienicie, są niskokaloryczne i mają moc afrodyzjaku. Nie pozostaje nic innego jak smakować i cieszyć się życiem..
Krewetki dziś tak oczywiste i przypisane kuchni śródziemnomorskiej wcale nie miały łatwej drogi do kulinarnej kariery. Zanim zaczęto je używać w kuchni przez długie wieki wierzono, że przynosiły nieszczęście, co sprawiło,że przez wieki trzymano się od nich z daleka; Przesąd ten był tak ukorzeniony, że wspomniał o nim nawet Umbero Eco w „Imię róży”;
Powstanie pierwszych dań z krewetkami w roli głównej, historycy przypisują XVI wiekowi. Ich użycie w kuchni szczególnie zakorzeniło się na włoskiej wyspie Sycylia, dlatego też skorupiaki te przypisuje się tradycyjnej kuchni sycylijskiej;
Dziś krewetki nie znają granic i przygotowywane są na tysiące sposobów, jednym z nich są spaghetti z krewetkami; Oprócz ekspresowego wykonania, przypisuje się im moc afrodyzjaku – jednym słowem danie idealne na romanyczną kolację we dwoje. Zapraszam...

                                          Spaghetti z krewetkami
Włoska klasyka smaku - spaghetti z krewetkami 

Składniki: 300 g spaghetti, 500 g krewetki świeże, 2 ząbki czosnku, oliwa extra vergin do smażenia, pęczek natki piertuszki, sól, pieprz do smaku,300 g pomidorki cherry;  
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności oczyścić krewetki : odciąć głowę, usunąć pancerz i środkową żyłkę. Kilka krewetek ( 2-4 szt) zostawić w całości dla dekoracji, w tym celu usunąć tylko środkową żyłkę, przecinająć nożyczkami pancerz na grzbiecie, lekko go rozchylić i wyjąć żyłkę.
2.Wstawić wodę na spaghetti, posolić i jak tylko zacznie wrzeć wrzucić makaron i gotować al dente;
3. W tym samym czasie opłukać pomidorki cherry i przekroić na pół, posiekać natkę pietruszki i czosnek;
4.W chwili wrzucania spaghetti do wrzątka, rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek i po minucie dodać krewetki; Smażyć 1-2 minuty,doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać pomidorki koktajlowe; Kontynuować smażenie jeszcze kilka minut ( 3-5 minut);
5.Do patelni z krewetkami dodać ugotowane spaghetti, wymieszać, posypać obficie natką pietruszki, odrobina świeżo zmielonego pieprzu, przełożyć na talerze i gotowe;
Smacznego!

                               Z pozdrowieniami
                                        Iwona 
prymat