Spaghetti alla puttanesca to jedno z dań kuchni neapolitańskiej, które najbardziej przyciąga ciekawość turystów; Być może wywołane jest to ich intrygującą historią, być może aromatycznym, intensywnym smakiem; Jedno jest pewne – spaghetti alla puttanesca trzeba spróbować !
Wokół spaghetti alla putanesca stworzyło się wiele „pikantnych”histori i legend, najczęściej odnoszących się do domów pubicznych i wszystkiego co jest z nimi związane; Dwie najczęściej przytaczane przez badaczy histori gastronomi legendy o pochodzeniu tego dania to fakt, iż podawano je w domach publicznych by przyciągnąć więcej klientów, wykorzystując szybkość przygotowania i intensywny aromat oraz skojarzenie barw tego dania do damskiej bielizny początku XX wieku, pełnej kolorow takich jak czerwony kolor pomidorów, fiolet oliwek, zieleń kaparów czy natki pietruszki;
Dziś danie jest rozpowszechnione nie tylko w kraju, ale i za granicą, przygotowuje się je na co dzień i od święta, a po barwnych historiach jego powstania, została już tylko nazwa „alla puttanesca”;
Jakby nie było spaghetti alla puttanesca trzeba spróbować..
Spaghetti alla puttanesca
Składniki na 2 porcje: 4 fileciki anchois, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 3 pomidory obrane ze skórki, 10-20 g kaparów, 50g czarnych oliwek, oliwa extra vergin do smażenia, sól,pieprz do smaku, spaghetti 300 g;
Spsób przygotowania:
1.Drobno posiekać filieciki anchois, czosnek i i zeszklić je na 2 łyżkach oleju z oliwek, następnie do patelni dodać posiekane kapary i papryczkę chili, po chwili smażenia dodać oliwki pokrojone w plasterki;
2.Obrane ze skórki pomidory drobno posiekać i dodać na patelnie, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić kilka minut pod przykryciem;
3.Ugotować spaghetti ale dente i dodać na patelnie, wymieszać, posypać natką pietruszki;
4.Podawać gorące;
Smacznego
Iwona