Włoska klasyka smaku - spaghetti aglio,olio e peperoncino

Opublikowano: 30.08.2013
Autor: IwonaDD
Włoska klasyka smaku - spaghetti aglio,olio e peperoncino
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili to jedno z najsłynniejszych i najszybszych włoskich dań; Intensywny smak i prostota przygotowania sprawiły,że danie to pokochał cały świat..
   Włoska klasyka smaku - spaghetti aglio,olio e peperoncino
 
  Jak w przypadku wielu słynych dań, tak i w przypadku spaghetti aglio, olio e peperoncino historia jego powstania nie jest oczywista; Przypuszcza się, że pochodzi z regionu Ambruzzo (Włochy) i należało do tkz.  „ dań biedoty”; Warto wspomnieć też, jedną z opowieści , która mówi, o tym, że po raz pierwszy połączenie czosnku z chili zostało wprowadzone przez francuską biedotę w XVIII wieku; Fakt, ten odkryto podczas plagi grypy, która sparaliżowała Marsylię; praktyczne każdy został zarażony oprócz kilku złodziei, schwytani nie umieli wytłumaczyć faktu swojej wysokiej odporności, torturowani przysięgali, że z biedy jedli tylko chleb z czosnkiem i chili; Wieść ta obiegła lekarzy na całym świecie, zaczeli też eksperymentować z czosnkiem w diecie; Stąd też prawdopodobnie narodziny włoskiej wersji biednego, lecz wzmacjniającego odporność dania, jak spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili;

                     Spaghetti aglio, olio e peperoncino - 
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili;
Włoska klasyka smaku - spaghetti aglio,olio e peperoncino 
Składniki: 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 10 ml oliwy extra vergin, 300 g spaghetti, szczypta posiekanej natki pietruszki;
1.       Wrzucić spaghetti na wrzącą,osoloną wodę i gotować al dente wg wskazówek na opakowaniu;
2.       Czosnek pokroić w cienkie plasterki, papryczkę chili posiekać;
3.       Na szeroką patelnie wlać olej, dodać czosnek i chili; Doprowadzić do zarumieniena czosnku na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do jego wrzenia;
4.       Na patelnie wrzucić ugotowane spaghetti, wymieszać i „dusić” jeszcze 1 minute w aromatyzowanym oleju;
5.       Wyłożyć na talerze, posypać natką pietruszki i podawać gorące;

                                            Smacznego !
                                                Iwona 
prymat