Jak w przypadku wielu słynych dań, tak i w przypadku spaghetti aglio, olio e peperoncino historia jego powstania nie jest oczywista; Przypuszcza się, że pochodzi z regionu Ambruzzo (Włochy) i należało do tkz. „ dań biedoty”; Warto wspomnieć też, jedną z opowieści , która mówi, o tym, że po raz pierwszy połączenie czosnku z chili zostało wprowadzone przez francuską biedotę w XVIII wieku; Fakt, ten odkryto podczas plagi grypy, która sparaliżowała Marsylię; praktyczne każdy został zarażony oprócz kilku złodziei, schwytani nie umieli wytłumaczyć faktu swojej wysokiej odporności, torturowani przysięgali, że z biedy jedli tylko chleb z czosnkiem i chili; Wieść ta obiegła lekarzy na całym świecie, zaczeli też eksperymentować z czosnkiem w diecie; Stąd też prawdopodobnie narodziny włoskiej wersji biednego, lecz wzmacjniającego odporność dania, jak spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili;
Spaghetti aglio, olio e peperoncino - Spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili;
Smacznego !
Iwona