Prosciutto crudo di Parma e melone ( z wł. szynka parmeńska z melonem) to jedna z najstarszych i najpopularniejszych przystawek włoskich.
W okresie letnim można ją znaleźć w menu od najmniejszej trattorii aż po luksusową resteurację.
Ale jak to się stało, że dwa tak różne smaki stały się jednym i do tego przetrwały całe wieki we wciąż niezmienionej wersji ?
Wszystko zaczeło się we okresie Średniowiecza, kiedy to panowało przekonanie, że alimenty „zimne i mokre”( jak owoce) są niebezpieczne dla zdrowia, dlatego też aby zbilansować ich negatywne działanie należało łaczyć je ze składnikami gorącymi lub suchymi. Z tej średniowiecznej zasady powstały najbardziej klasyczne połaczenia świata, jak m.in. melon z szynką, owoce w winie czy gruszki jedzone z serami; Niesamowite jak z tak (dziś) niewiarygodnej zasady, powstały smaki, które nie tylko przetrwały wieki,ale wciąż bezustannie cieszą nasze podniebienie !
Zapraszam was zatem na degustację jednego z takich średniowiecznych smaków ...
Prosciutto crudo e melone / Melon z szynką parmeńską
Składniki: 1 szt dojrzały melon, 10 plastrów szynki parmeńskiej, 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu, 1-2 szt grisini ( opcjonalnie);
Sposób przygotowania:
1. Melona dobrze schłodzić w lodówce ( kilka godzin);
2.Następnie przekroić go wzdłuż na pół; za pomocą łyżki pozbyć się ze środka ziaren, tak by została czysta polpa;
3.Pokroić melona wzdłuż w paski ok 2-3 cm; a następnie odkroić skórę;
4.Każdy kawałek melona owinąć plastrem szynki parmeńskiej;
5.Szczypta świeżo zmielonego pieprzu i gotowe; Opcjonalnie można podać z grisini ( włoskie paluchy chlebowe);
6.Podawać od razu;
Smacznego!
Z pozdrowieniami
Iwona