Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska klasyka smaku - prosciutto crudo e melone

Klasyczne przystawki, dania, potrawy desery bardzo często mają swoją historię, legendę, która może was zaciekawi; Tak jak ta o melonie i szynce parmeńskiej, która wywodzi się aż ze Średniowiecza;

Włoska klasyka smaku - prosciutto crudo e melone
Prosciutto crudo di Parma e melone ( z wł. szynka parmeńska z melonem) to jedna z najstarszych i najpopularniejszych przystawek włoskich.
W okresie letnim można ją znaleźć w menu od najmniejszej trattorii aż po luksusową resteurację.
Ale jak to się stało, że dwa tak różne smaki stały się jednym i do tego przetrwały całe wieki we wciąż niezmienionej wersji ?

Wszystko zaczeło się we okresie Średniowiecza, kiedy to panowało przekonanie, że alimenty „zimne i mokre”( jak owoce) są niebezpieczne dla zdrowia, dlatego też aby zbilansować ich negatywne działanie należało łaczyć je ze składnikami gorącymi lub suchymi. Z tej średniowiecznej zasady powstały najbardziej klasyczne połaczenia świata, jak m.in. melon z szynką, owoce w winie czy gruszki jedzone z serami; Niesamowite jak z tak (dziś) niewiarygodnej zasady, powstały smaki, które nie tylko przetrwały wieki,ale wciąż bezustannie cieszą nasze podniebienie !

Zapraszam was zatem na degustację jednego z takich średniowiecznych smaków ...

             Prosciutto crudo e melone / Melon z szynką parmeńską 

Włoska klasyka smaku - prosciutto crudo e melone

Składniki: 1 szt dojrzały melon, 10 plastrów szynki parmeńskiej, 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu, 1-2 szt grisini ( opcjonalnie);
Sposób przygotowania:
1. Melona dobrze schłodzić w lodówce ( kilka godzin);
2.Następnie przekroić go wzdłuż na pół; za pomocą łyżki pozbyć się ze środka ziaren, tak by została czysta polpa;
3.Pokroić melona wzdłuż w paski ok 2-3 cm; a następnie odkroić skórę;
4.Każdy kawałek melona owinąć plastrem szynki parmeńskiej;
5.Szczypta świeżo zmielonego pieprzu i gotowe; Opcjonalnie można podać z grisini ( włoskie paluchy chlebowe);
6.Podawać od razu;
Smacznego!

                                                    Z pozdrowieniami
                                                              Iwona 

caralajna 29.08.2013 07:57
a po portugalsku presunto com melao ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak