Włoska klasyka smaku - crostata di marmellata

Crostata – najstarszy włoski deser, który przetrwał w praktycznie niezmienionej formie do dzisiejszych czasów. Niektóre pogańskie legendy wskazują na istnienie crostaty nawet przed erą chrześcijańską;
Jedna z nich mówi, że syrena Partenope upodobała sobie szczególnie Zatokę Neapolitańską i raz do roku, na wiosnę ukazywała się i śpiewała ludziom; Mieszkańcy by jej podziękować postanowili złożyć jej w darze to co mieli najcenniejszego: mąkę, jaja, cukier trzcinowy, wodę z kwiatów pomarańczy i przyprawy; Partenope zaniosła dary ludzi na Olimp, ucieszeni bogowie zamienili je w tartę, którą oddali syrenie. Partenope zamiast zjeść postanawia podarować ją ludziom, którzy wykazali tyle dobrego serca i hojności.
Jakby nie patrzeć crostata przewija się nie tylko w legendach, ale i w najbardziej antycznych książkach; Przez wieki zmienia formy czy farsz, podawana na słodko, słono, z owocami, kremami zdobywa królewskie dwory i rozprzestrzenia się niczym chleb; W niektórych krajach przyjeła nazwę tarta prawdopodobnie od słowa „tort”; I nie ma się co dziwić, sekret crostaty tkwi w jej prostocie, w łatwodostępnych i tanich składnikach oraz niezwykłej elastyczności co do formy i farszu;

Smacznego!
Iwona