Włoska kapusta...

Opublikowano: 05.11.2011
Autor: BernadettaP
Włoska kapusta...
Kapusta włoska niestety rzadko gości na naszych stołach, a jeśli już się pojawia, to chyba najczęściej używamy jej do przygotowania gołąbków. A szkoda, bo ostrzejsza w smaku, niż kapusta biała, może nam posłużyć do przygotowania ciekawych i bardzo smacznych potraw…

Kapusta włoska niestety rzadko gości na naszych stołach, a jeśli już się pojawia, to chyba najczęściej używamy jej do przygotowania gołąbków. A szkoda, bo ostrzejsza w smaku, niż kapusta biała, może nam posłużyć do przygotowania ciekawych i bardzo smacznych potraw… Oczywiście u mnie też w ostatnich dniach pojawiły się na stole tradycyjne gołąbki bez jajek, ale także „włoska” zupa, dorsz zapiekany z kapustą włoską i nie tylko oraz surówka z włoskiej kapusty z prażonym słonecznikiem i pestkami dyni które z czystym sumieniem mogę Wam polecić, bo naprawdę warto…

 

Do przygotowania "włoskiej" zupy potrzebować będziemy:

1,5 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej,

 2 małe marchewki,

 1 małą pietruszkę,

 2 małe ziemniaki,

 1/3 białej części pora,

 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

 7-8 łyżek 30 % śmietany,

pieprzu,

śródziemnomorskiego kucharka,

natkę pietruszki do dekoracji,

 5 szklanek wywaru z kurczaka

 

Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy na 6-8 słupków. Nożykiem do dekoracji warzyw i owoców wycinamy rowki wzdłuż marchewki, pietruszki i ziemniaczanych "słupków". Następnie kroimy warzywa w cienkie talarki. Do gotującego się wywaru z kurczaka, dodajemy marchew i pietruszkę. Po dwóch minutach dodajemy ziemniaki, a po kolejnych 2-3 poszatkowaną drobno i opłukaną kapustę włoską oraz pokrojoną w cienkie talarki białą część pora. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Doprawiamy do smaku śródziemnomorskim kucharkiem oraz pieprzem. Wlewamy zupę na talerz, dekorujemy natką pietruszki oraz warzywnymi kwiatkami.

 

 

 

Duszonego z kapustą włoską dorsza przygotujemy z wykorzystaniem:

 

2,5 średnich filetów z dorsza,

 1 małej cebuli,

 2 średnich pieczarek,

 1,5 szklanki poszatkowanej kapusta włoska,

 1 łyżki klarowanego masła,

 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego,

 6-7 łyżek 30 % śmietany,

śródziemnomorskiego kucharka,

 1 czubatej łyżki mąki pszennej,

oleju do smażenia,

pieprzu i soli

oraz papryki czerwonej i świeżej bazylii.

 

Filety z dorsza płuczemy, kroimy na pół, posypujemy z obu stron kucharkiem śródziemnomorskim, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w średnią kostkę i razem przesmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy poszatkowaną kapustę włoską i kilka łyżek wody, chwilę dusimy. Gdy warzywa będą lekko twarde, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Filety z dorsza obtaczamy w mące i podsmażamy lekko z obu stron na rozgrzanym oleju, przekładamy do niskiego garnka z grubym dnem.  Na podsmażoną rybę kładziemy podduszone warzywa. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 7 minut. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, udekorowane paskami papryki i dużymi listkami świeżej bazylii.

 

 

Surówkę z włoskiej kapusty z prażonym słonecznikiem i pestkami dyni przyrządzimy z następujących składników:

1/4 małej główki kapusty włoskiej,

 1 średniej marchewki,

 1/3 białej części pora,

 3 średnich ogórków kiszonych,

 1 małego słodkiego jabłka,

 2 łyżki majonezu,

 sok z 1/2 cytryny,

pieprzu, cukru oraz soli, a także

czerwonej papryki, łuskanego słonecznika i pestek dyni, które posłużą nam do posypania surówki.

 

Kapustę drobno szatkujemy, płuczemy, odcedzamy, lekko solimy i odstawiamy na 2 godziny. Marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce. Por kroimy wzdłuż na 4 części i następnie na cienkie talarki, dodajemy do kapusty. Ogórki kroimy wzdłuż na 4, następnie na cienkie plasterki. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do warzyw. Warzywa mieszamy, dodajemy majonez, sok z połowy cytryny, doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem, ewentualnie także solą. Surówkę dokładnie mieszamy., wykładamy na salaterkę, posypujemy uprażonymi pestkami dyni, łuskanym słonecznikiem oraz pokrojoną w drobniutką kostkę papryką i otrzymujemy:

 

 

 

Oczywiście, jak już wspomniałam, nie zabrakło u mnie także gołąbków bez jajek w kapuście włoskiej, do przygotowania których użyłam:

 

6 średnich liści włoskiej kapusty,

 1/3 szklanki suchego ryżu,

 30 dag mięsa wieprzowego,

 1 małą cebulę,

 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

kucharka uniwersalnego, soli i pieprzu

 

 

 

Aby je przygotować mięso mielimy, ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, odcedzamy, dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu i mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem. Liście kapusty sparzamy wrzątkiem, farsz dzielimy na 4 części. Gdy liście ostygną nakładamy na nie farsz i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka kładziemy pozostałe 2 liście kapusty, wlewamy pół szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 40-50 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym, albo z ketchupem.

 

Życzę smacznego :-D

prymat