Kapusta włoska niestety rzadko gości na naszych stołach, a jeśli już się pojawia, to chyba najczęściej używamy jej do przygotowania gołąbków. A szkoda, bo ostrzejsza w smaku, niż kapusta biała, może nam posłużyć do przygotowania ciekawych i bardzo smacznych potraw… Oczywiście u mnie też w ostatnich dniach pojawiły się na stole tradycyjne gołąbki bez jajek, ale także „włoska” zupa, dorsz zapiekany z kapustą włoską i nie tylko oraz surówka z włoskiej kapusty z prażonym słonecznikiem i pestkami dyni które z czystym sumieniem mogę Wam polecić, bo naprawdę warto…
Do przygotowania "włoskiej" zupy potrzebować będziemy:
1,5 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej,
2 małe marchewki,
1 małą pietruszkę,
2 małe ziemniaki,
1/3 białej części pora,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
7-8 łyżek 30 % śmietany,
pieprzu,
śródziemnomorskiego kucharka,
natkę pietruszki do dekoracji,
5 szklanek wywaru z kurczaka
Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy na 6-8 słupków. Nożykiem do dekoracji warzyw i owoców wycinamy rowki wzdłuż marchewki, pietruszki i ziemniaczanych "słupków". Następnie kroimy warzywa w cienkie talarki. Do gotującego się wywaru z kurczaka, dodajemy marchew i pietruszkę. Po dwóch minutach dodajemy ziemniaki, a po kolejnych 2-3 poszatkowaną drobno i opłukaną kapustę włoską oraz pokrojoną w cienkie talarki białą część pora. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Doprawiamy do smaku śródziemnomorskim kucharkiem oraz pieprzem. Wlewamy zupę na talerz, dekorujemy natką pietruszki oraz warzywnymi kwiatkami.
Duszonego z kapustą włoską dorsza przygotujemy z wykorzystaniem:
2,5 średnich filetów z dorsza,
1 małej cebuli,
2 średnich pieczarek,
1,5 szklanki poszatkowanej kapusta włoska,
1 łyżki klarowanego masła,
2 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
6-7 łyżek 30 % śmietany,
śródziemnomorskiego kucharka,
1 czubatej łyżki mąki pszennej,
oleju do smażenia,
pieprzu i soli
oraz papryki czerwonej i świeżej bazylii.
Filety z dorsza płuczemy, kroimy na pół, posypujemy z obu stron kucharkiem śródziemnomorskim, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w średnią kostkę i razem przesmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy poszatkowaną kapustę włoską i kilka łyżek wody, chwilę dusimy. Gdy warzywa będą lekko twarde, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Filety z dorsza obtaczamy w mące i podsmażamy lekko z obu stron na rozgrzanym oleju, przekładamy do niskiego garnka z grubym dnem. Na podsmażoną rybę kładziemy podduszone warzywa. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 7 minut. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, udekorowane paskami papryki i dużymi listkami świeżej bazylii.
Surówkę z włoskiej kapusty z prażonym słonecznikiem i pestkami dyni przyrządzimy z następujących składników:
1/4 małej główki kapusty włoskiej,
1 średniej marchewki,
1/3 białej części pora,
3 średnich ogórków kiszonych,
1 małego słodkiego jabłka,
2 łyżki majonezu,
sok z 1/2 cytryny,
pieprzu, cukru oraz soli, a także
czerwonej papryki, łuskanego słonecznika i pestek dyni, które posłużą nam do posypania surówki.
Kapustę drobno szatkujemy, płuczemy, odcedzamy, lekko solimy i odstawiamy na 2 godziny. Marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce. Por kroimy wzdłuż na 4 części i następnie na cienkie talarki, dodajemy do kapusty. Ogórki kroimy wzdłuż na 4, następnie na cienkie plasterki. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do warzyw. Warzywa mieszamy, dodajemy majonez, sok z połowy cytryny, doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem, ewentualnie także solą. Surówkę dokładnie mieszamy., wykładamy na salaterkę, posypujemy uprażonymi pestkami dyni, łuskanym słonecznikiem oraz pokrojoną w drobniutką kostkę papryką i otrzymujemy:
Oczywiście, jak już wspomniałam, nie zabrakło u mnie także gołąbków bez jajek w kapuście włoskiej, do przygotowania których użyłam:
6 średnich liści włoskiej kapusty,
1/3 szklanki suchego ryżu,
30 dag mięsa wieprzowego,
1 małą cebulę,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kucharka uniwersalnego, soli i pieprzu
Aby je przygotować mięso mielimy, ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, odcedzamy, dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu i mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem. Liście kapusty sparzamy wrzątkiem, farsz dzielimy na 4 części. Gdy liście ostygną nakładamy na nie farsz i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka kładziemy pozostałe 2 liście kapusty, wlewamy pół szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 40-50 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym, albo z ketchupem.
Życzę smacznego :-D