Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Właściwości tykwy, zastosowanie w kuchni i medycynie

Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Działa antydepresyjnie i antyoksydacyjne. Jest bogactwem witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych.

Po przekrojeniu tykwy wydziela się bardzo przyjemny, lekko piżmowy zapach. Miąższ ma delikatny, kremowy i słodkawy smak. To znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast.

Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę do zup. Skórka również jest jadalna. Wystarczy pokroić ją w cienkie plasterki i dodawać do gotowanych potraw. Dzięki temu, że jest dość gruba, tykwa na długo zachowuje wilgoć co pozwala na długi czas przechowywania.

W gastronomi wykorzystuje się również młode liście i pędy. Ugotowane służą jako dodatek do dań warzywnych i mięsnych.

W medycynie naturalnej zwana jest kalebasą. Preparaty z niej działają przeczyszczająco. Stosuje się je w chorobach układu moczowego, schorzeniach układu pokarmowego a także w diecie przeciwnowotworowej. Usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii jak również trucizny.

Jeżeli wasze organizmy potrzebują regeneracji bez namysłu sięgnijcie po tykwę zamiast łykać suplementy.

mysza75 08.11.2016 10:52
Też pierwsze slyszę o tykwie, fajny wpis
bietka 02.11.2016 09:54
Tykwa ? Pierwszy raz o niej słyszę, ale zawsze warto dowiedzieć się czegoś nowego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak