Wiśniowy dzień

Przeszłam się dziś po ogródku sprawdzić co już nam dojrzewa i okazało się, ze wkrótce będę mogła upiec cos z moimi ukochanymi wisniami. moze juz na weekend, ale bardziej prawdopodobne że za jakis tydzień domownicy będą delektować sie pysznymi wisniowymi ciastami.
Poniżej kilka przepisów na ciasta z wiśniami, bo być może ktoś z Was już ma piękne, dorodne, dojrzałe wisnie:)
Na początek bardzo proste ciasto:
Kruche ciasto z wiśniami
Ciasto:
1 kostka margaryny
30 dkg cukru pudru
4 żółtka
1 łyzeczka proszku do pieczenia
40 dkg maki
Reszta:
1 kg wiśni wydrylowanych
Posypka:
10 dkg kokosu
10 dkg cukru
10 dkg maki
10 dkg masła
Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać żółtka, gdy będzie utarte dodać przesitowaną mąke z proszkiem. Rozłozyć na blasze. Na cieście rozłożyć wiśnie. Składniki na posypkę zagnieść i posypac po owocach. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Klasyczna wuzetka, ale jadnek troche udoskonalona:
Wuzetka z wiśniami
Ciasto:
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki maki
1 kostka margaryny Kasi
2 łyzeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
Masa:
o,5 l smietany 30%
pół szklanki cukru pudru
2 łyzeczki zelatyny
Wiśnie:
0,5 kg wiśni
4 łyżki żelatyny
4 łyzki cukru
Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować. Po ostudzeniu odlac 1/2 szklanki (na polewę). Do zimnej masy wsypac makę z proszkiem. Wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać ubita na sztywno pianę z białek i jeszcze raz wymieszać. Piec 1 godzinę. Przeciąć na pół.
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Wiśnie wydrylować i ugotowac z cukrem i zelatyną.
Ciasto przełożyc masą i polac wisniami.
Torty:
Tort orzechowo-wisniowy
Biszkopt orzechowy:
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mielonych orzechów
3 łyzki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka kasi
0,5 szklanki cukru pudru
Cytryna
1 szklanka wisni
Dodatkowo:
1 szklankawiśni
2 łyżeczki cukru
1 łyżka zelatyny
Białka ubic na sztywno z cukrem. Dodac żółtka i zmiksowac. Dodac przesitowana makę z proszkiem oraz zmielone orzechy. Wymieszac. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Przeciąc na pół.
Kasię zmiksowac aż będzie puszysta. Dodac cukier puder i jeszcze pmiksowac. Podzielic na połowę i do jednej części wcisnąc sok z cytryny a druga zmiksowac z wydrylowanymi wisniami.
Biszkopty przełożyc masą wisniową i połówkami wisni, góre posmarowac cytrynową. Ozdobic kwiatuszkami z masy i wisniami.
0,5 szklanki wiśni rozgotowac z cukrem (ilosc zalezy od slodkosci owoców), pod koniec dodac żelatynę. Wymieszac, poczekac aż się ostudzi i zrobic wzorki na torcie.
Tort wielosmakowy z kakao, makiem i wisniami
Biszkopt ciemny:
8 jajek
8 łyzek mąki
8 łyzek cukru
2 lyzki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyzki cukru
3-4 łyzki maku
4 łyzki maki
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 kostki masła
Pół szklanki cukru pudru
Pół szklanki wiśni z nalewki (może być mniej lub wiecej w zależności jak są soczyste)
2-3 łyzki soku z cytryny
3 łyzki spirytusu
2 łyzki kakao
Dodatkowo:
Szklanka wiśni z wisniówki
Zmielone orzechy
Powidła wiśniowe
Poncz (2 łyzki spirytusu+ 3 łyzki wody)
Biszkopt jasny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem oraz mak . Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Biszkopt ciemny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół
Każdego biszkopta naponczować.
Masa:
Masło miksować z cukrem ok. 20 minut. Wlać spirutus jeszcze kilka minut pomiksować. Masę podzielic na 3 części (ma wyjść 1/2 masa różowa ¼ masa biała ¼ masa ciemna). Do jednej dodac sok z cytryny i wymieszac, do drugiej dodać kakao i zmiksować, do trzeciej wiśnie (najlepiej wrzucac po 1 tak żeby masa się nie zważyła gdy będzie duzo soku można dać mniej niż podałam)
Przełożenie tortu:
Biszkopt ciemny+ powidła +masa ciemna+ biszkopt jasny + powidła +masa jasna + biszkopt ciemny+ masa różowa _dekoracja.
Boki posmarować rozowa masa i posypac orzechami.
Smarowanie masą po powidłach może sprawiac pewne trudności można wiec posmarować biszkopt, który miał być na masie, a następnie odwrócic go do góry nogami i przyłożyć na powidła.
Niebiańskie ciasto z wisniami
Biszkopt różowy:
5 jajek
5 łyzek cukru
5 łyzek maki
1 łyżeczka proszku
2 kisiele wiśniowe bez cukru
Biszkopt z makiem
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-6 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki maku
Masa:
0,5 l smietany 30%
pół szklanki cukru pudru
2 łyzeczki zelatyny
Dodatkowo:
2 galaretki wisniowe
dzem lub powidła wiśniowe do posmarowania biszkoptu
wiśnie z nalewki
Biszkopt różowy:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kisielem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Biszkopt z makiem:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem mak. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Masa:
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Przygotować galaretke wg przepisu na opakowaniu.
Przełożenie: biszkopt rozowy+dzem/powidła+biszkopt z makiem+masa+wisnie+galaretka