Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowy dzień

... czyli kilka pomysłów na wykorzystanie tych owoców

Przeszłam się dziś po ogródku sprawdzić co już nam dojrzewa i okazało się, ze wkrótce będę mogła upiec cos z moimi ukochanymi wisniami.  moze juz na weekend, ale bardziej prawdopodobne że za jakis tydzień domownicy będą delektować sie pysznymi wisniowymi ciastami.

Poniżej kilka przepisów na ciasta z wiśniami, bo być może ktoś z Was już ma piękne, dorodne, dojrzałe wisnie:)

 

Na początek bardzo proste ciasto:

Kruche ciasto z wiśniami

 Ciasto:

1 kostka margaryny

30 dkg cukru pudru

4 żółtka

1 łyzeczka proszku do pieczenia

40 dkg maki

Reszta:

1 kg wiśni wydrylowanych

Posypka:

10 dkg kokosu

10 dkg cukru

10 dkg maki

10 dkg masła

 

Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać żółtka, gdy będzie utarte dodać przesitowaną mąke z proszkiem. Rozłozyć na blasze. Na cieście rozłożyć wiśnie. Składniki na posypkę zagnieść i posypac po owocach. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.

 

Wiśniowy dzień

 

Klasyczna wuzetka, ale jadnek troche udoskonalona:

Wuzetka z wiśniami

Ciasto:

4 jajka

2 szklanki cukru

2 szklanki maki

1 kostka margaryny Kasi

2 łyzeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

1/2 szklanki wody

Masa:

o,5 l smietany 30%

pół szklanki cukru pudru

2 łyzeczki zelatyny

Wiśnie:

0,5 kg wiśni

4 łyżki żelatyny

4 łyzki cukru

Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować. Po ostudzeniu odlac 1/2 szklanki (na polewę). Do zimnej masy wsypac makę z proszkiem. Wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać ubita na sztywno pianę z białek i jeszcze raz wymieszać. Piec 1 godzinę. Przeciąć na pół.

żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.

Wiśnie wydrylować i ugotowac z cukrem i zelatyną.

Ciasto przełożyc masą i polac wisniami.

Wiśniowy dzień

 

Torty:

Tort orzechowo-wisniowy

 

Biszkopt orzechowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

3 łyżki mielonych orzechów

3 łyzki maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 kostka kasi

0,5 szklanki cukru pudru

Cytryna

1 szklanka wisni

Dodatkowo:

1 szklankawiśni

2 łyżeczki cukru

1 łyżka zelatyny

 

Białka ubic na sztywno z cukrem. Dodac żółtka i zmiksowac. Dodac  przesitowana makę z proszkiem oraz zmielone orzechy. Wymieszac. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Przeciąc na pół.

Kasię zmiksowac aż będzie puszysta. Dodac cukier puder i jeszcze pmiksowac. Podzielic na połowę i do jednej części wcisnąc sok z cytryny a  druga zmiksowac z wydrylowanymi wisniami.

Biszkopty przełożyc masą wisniową i połówkami wisni, góre posmarowac cytrynową. Ozdobic kwiatuszkami z masy i wisniami.

0,5 szklanki wiśni rozgotowac z cukrem (ilosc zalezy od slodkosci owoców), pod koniec dodac żelatynę. Wymieszac, poczekac  aż się ostudzi i zrobic wzorki na torcie.

 

Wiśniowy dzień

 

Tort wielosmakowy z kakao, makiem i wisniami

Biszkopt ciemny:

8 jajek

8 łyzek mąki

8 łyzek cukru

2 lyzki kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyzki cukru

3-4 łyzki maku

4 łyzki maki

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

2 kostki masła

Pół szklanki cukru pudru

Pół szklanki wiśni z nalewki (może być mniej lub wiecej w zależności jak są soczyste)

2-3 łyzki soku z cytryny

3 łyzki spirytusu

2 łyzki kakao

Dodatkowo:

Szklanka wiśni z wisniówki

Zmielone orzechy

Powidła wiśniowe

Poncz (2 łyzki spirytusu+ 3 łyzki wody)

 

Biszkopt jasny:

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem oraz mak . Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Biszkopt ciemny:

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół

Każdego biszkopta naponczować.

Masa:

Masło miksować z cukrem ok. 20 minut. Wlać spirutus jeszcze kilka minut pomiksować. Masę podzielic na 3 części (ma wyjść  1/2 masa różowa ¼ masa biała ¼ masa ciemna). Do jednej dodac sok z cytryny i wymieszac, do drugiej dodać kakao i zmiksować, do trzeciej wiśnie (najlepiej wrzucac po 1  tak żeby masa się nie zważyła gdy będzie duzo soku można dać mniej niż podałam)

Przełożenie tortu:

Biszkopt ciemny+ powidła +masa ciemna+ biszkopt jasny + powidła +masa jasna + biszkopt ciemny+ masa różowa _dekoracja.

Boki posmarować rozowa masa i posypac orzechami.

Smarowanie masą po powidłach może sprawiac pewne trudności można wiec posmarować biszkopt, który miał być na masie, a następnie odwrócic go do góry nogami i przyłożyć na powidła.

 

 Wiśniowy dzień

 

Niebiańskie ciasto z wisniami

Biszkopt różowy: 
5 jajek
5 łyzek cukru

5 łyzek maki

1 łyżeczka proszku
2 kisiele wiśniowe bez cukru

Biszkopt z makiem

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5-6 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki maku

Masa:

0,5 l smietany 30%

pół szklanki cukru pudru

2 łyzeczki zelatyny

Dodatkowo:

2 galaretki wisniowe

dzem lub powidła wiśniowe do posmarowania biszkoptu

wiśnie z nalewki

 

 

Biszkopt różowy:

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kisielem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Biszkopt z makiem:

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem mak. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Masa:

żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Przygotować galaretke wg przepisu na opakowaniu.

Przełożenie: biszkopt rozowy+dzem/powidła+biszkopt z makiem+masa+wisnie+galaretka

 

Wiśniowy dzień

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak