Wiosna na półmetku (półmisku!)

Opublikowano: 22.04.2013
Autor: Noruas
Wiosna na półmetku (półmisku!)
Nadeszła wiosna i aż chce się śpiewać. Ciężkie jedzenie odchodzi w kąt. Czas na lekkie i kolorowe przepisy, aby w okres letni wejść nie tylko tanecznym, ale też zgrabnym krokiem :)

Za oknem leniwie świeci słońce, słychać już coraz wyraźniejszy ptasi śpiew, a w głowe głaskanej czule ciepłymi promieniami rodzi się wizja pieknych, dojrzewajacych warzyw i owoców. Potem moje myśli przenoszą się dalej w przysłość, czuję ciepło piasku na plaży, zapach chłodnego morza, widzę siebie w bikini... i tu pojawia się zgrzyt.
Odkładam wyjęty przed chwilą makaron i myślami wracam do mojej pierwszej, warzywnej "wizji". Wyjmuję z lodówki i szafek:

1 duża marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 kolby kukurydzy
3 listki bazylii świeżej
1 cebula
1/2 pora
1 ziemniak
1 kostka bulionowa
1 liść laurowy
3 łyżki śmierany

Wiosna na półmetku (półmisku!)

A teraz będzie szybko i zdrowo. 

1. Korzystam z kostki bulionowej i liściu laurowego lub przygotowanego wcześniej buliony. Całość podgrzewam do wrzenia.

2. W tym czasie myję dokładnie warzywa. Ziemniaka, pietruszkę, seler oraz marchew obieram i kroję w słupki. W tym czasie zagotowuję kukurydzę. Cebulę kroję w kostkę, zaś pora w plastry.

3. Warzywa dodaję do garnka. Gotuję tak długo aż będą miękkie.

4. Za pomocą blendera mikuję je na krem.

5. W miseczce mieszam śmietanę z odrobiną gorącej zupy, a następnie całość dodaję do garnka.

 

Po pierwsze pysznie, po drugie zdrowo! Bikini czeka!

   

 

 

prymat