Wiosenne menu

Opublikowano: 21.03.2012
Wiosenne menu
Dzis pierwszy dzien wiosny, a więc na ten dzień prezentuję wiosenne menu;)

Wiosenne menu

 

Na śniadanko wiosenna pasta kanapkowa:

400 ml serka homogenizowanego

3 jajka

10 dkg szynki

Peczek rzodkiewki

Pęczek szczypiorku

Sól, pieprz do smaku

 

Jajka ugotować na twardo. Gdy będę zimne pokroić w drobna kosteczkę. Jajka wymieszać z serkiem homogenizowanym. Rzodkiewkę i szczypiorek opłukać i drobno pokroić. Szynkę pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Tak przygotowana pastą posmarować krakersy i udekorować listkami bazylii.

Wiosenne menu

 

Na obiad zielona zupka brokułowa:

1 średni brokuł

2 ziemniaki

1 duża marchewka

1 mała pietruszka

5 łyżek śmietany 12%

2 udka z kurczaka

Sól, pieprz do smaku

1,5 l wody

Do wody włożyć opłukane mięso oraz rozdrobnionego brokuła, obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Wszytsko razem ugotowac i doprawić do smaku. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie wyjąć udka, a rosół zmiksować z warzywami. Po nałozeniu kremu na talerz zrobić wzorki śmietaną.

Wiosenne menu

 

Na deser babka z owocami- bo w koncu wiosna idzie i czas "wyczyścić" zamrażarki;)

Wiosenne menu

6 jajek

1 szklanka cukru

3 łyzeczki cukru waniliowego

2,5-3 szklanki maki

2 łyzeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

Owoce dowolne u mnie śliwki i jagody (to co aktualnie ostało się w zamrazarce;))

Ubić białka z cukrem, dodać żółtka ubić. Dodać mąkę, proszek i olej wymieszać. Wylać do foremki kilka łyzek, posypac owocami, znow wlac ciasto – tak aby owoce były w całym cieście. Piec w 180 st C przez godzine.

Na kolacje kolorowy omlet:

Ciasto:

1 jajko

4 łyzki mleka

3 łyżki maki

2 łyżki otrab owsianych

0,5 łyzeczki soli

0,5 łyzeczki kurkumy

2 łyżki Kasi

Reszta:

2 plasterki sera

1 plasterek szynki

Rzodkiewka

 Ogorek konserwowy

Szczypiorek

Ketchup

Liscie bazylii

 

Margarynę rozpuścić. Jajko roztrzepac. Dodać resztę składnikow na ciasto i dokładnie wymieszać(ciasto nie powinno być zbyt płynne żeby nie rozlało się na cała patelnię). Wylac na patelnie i nie rozlewać go. Usmażyć z obu stron.

Szynke pokroic w kosteczke. Rzodkiewkę i ogórka w cieniutkie plasterki.  Pod koniec smażenia omleta położyc na nim plasterki sera, zrobić wzorki ketchupem. Położyc lub posypac resztę składników według uznania.

Wiosenne menu

prymat