Na śniadanko wiosenna pasta kanapkowa:
400 ml serka homogenizowanego
3 jajka
10 dkg szynki
Peczek rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
Sól, pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo. Gdy będę zimne pokroić w drobna kosteczkę. Jajka wymieszać z serkiem homogenizowanym. Rzodkiewkę i szczypiorek opłukać i drobno pokroić. Szynkę pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Tak przygotowana pastą posmarować krakersy i udekorować listkami bazylii.
Na obiad zielona zupka brokułowa:
1 średni brokuł
2 ziemniaki
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
5 łyżek śmietany 12%
2 udka z kurczaka
Sól, pieprz do smaku
1,5 l wody
Do wody włożyć opłukane mięso oraz rozdrobnionego brokuła, obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Wszytsko razem ugotowac i doprawić do smaku. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie wyjąć udka, a rosół zmiksować z warzywami. Po nałozeniu kremu na talerz zrobić wzorki śmietaną.
Na deser babka z owocami- bo w koncu wiosna idzie i czas "wyczyścić" zamrażarki;)
6 jajek
1 szklanka cukru
3 łyzeczki cukru waniliowego
2,5-3 szklanki maki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
Owoce dowolne u mnie śliwki i jagody (to co aktualnie ostało się w zamrazarce;))
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka ubić. Dodać mąkę, proszek i olej wymieszać. Wylać do foremki kilka łyzek, posypac owocami, znow wlac ciasto – tak aby owoce były w całym cieście. Piec w 180 st C przez godzine.
Na kolacje kolorowy omlet:
Ciasto:
1 jajko
4 łyzki mleka
3 łyżki maki
2 łyżki otrab owsianych
0,5 łyzeczki soli
0,5 łyzeczki kurkumy
2 łyżki Kasi
Reszta:
2 plasterki sera
1 plasterek szynki
Rzodkiewka
Ogorek konserwowy
Szczypiorek
Ketchup
Liscie bazylii
Margarynę rozpuścić. Jajko roztrzepac. Dodać resztę składnikow na ciasto i dokładnie wymieszać(ciasto nie powinno być zbyt płynne żeby nie rozlało się na cała patelnię). Wylac na patelnie i nie rozlewać go. Usmażyć z obu stron.
Szynke pokroic w kosteczke. Rzodkiewkę i ogórka w cieniutkie plasterki. Pod koniec smażenia omleta położyc na nim plasterki sera, zrobić wzorki ketchupem. Położyc lub posypac resztę składników według uznania.