Wieniec z cynamonem i płatkami migdałowymi.
Opublikowano: 05.03.2013
Cudnie pachnący mięciutki wypiek drożdżowy. To co lubię najbardziej.
Wieniec z cynamonem i płatkami migdałowymi.
Składniki ;
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka soli
1 szklanka ciepłego mleka
30 g świeżych drożdzy
60 g roztopionej margaryny
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru
Nadzienie wianka:
100 g roztopionej margaryny
4 łyżki cukru
1 opakowanie cynamonu Prymat
płatki migdałowe
SPOSÓB WYKONANIA:
Mleko podgrzewamy ,dodajemy do niego cukier i wykruszamy drożdże. Mieszamy, a następnie odstawiamy do podrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę , sól, dodajemy żółtka i roztopioną margarynę . Wlewamy podrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę by urosło.
Po tym czasie wykładamy je na stolnice i kroimy na 2 równe części. Każdą wałkujemy na prostokątne placki o grubości około 1 cm.
Nadzienie;
Roztopioną margarynę mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy nim każdy placek , posypujemy migdałowymi płatkami i zwijamy ściśle w rulon.
Ostrym nożem kroimy rulony na pół wzdłuż, zostawiając 1 cm złączony.
Przeplatamy jak warkocz, sklejamy końce ze sobą.
Przekładamy na posmarowaną margaryną i odsypaną mąką blaszkę .