Wieniec z cynamonem i płatkami migdałowymi.

Opublikowano: 05.03.2013
Autor: IZABELA29
Wieniec z cynamonem i  płatkami migdałowymi.
Cudnie pachnący mięciutki wypiek drożdżowy. To co lubię najbardziej.

Wieniec z cynamonem i  płatkami migdałowymi.

 

Składniki ;

4 szklanki mąki pszennej

1 łyżka soli

1 szklanka ciepłego mleka

30 g świeżych drożdzy

60 g roztopionej margaryny

2 żółtka jaj

2 łyżki cukru

 

Nadzienie wianka:

100 g roztopionej margaryny

4 łyżki cukru

1 opakowanie cynamonu Prymat 

płatki migdałowe

 

 

                                     SPOSÓB WYKONANIA:

Mleko podgrzewamy ,dodajemy do niego cukier i wykruszamy drożdże. Mieszamy, a następnie odstawiamy do podrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę , sól, dodajemy żółtka i roztopioną margarynę . Wlewamy podrośnięty rozczyn.

Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę by urosło.

Po tym czasie wykładamy je na stolnice i kroimy na 2 równe części. Każdą wałkujemy na prostokątne placki o grubości około 1 cm.

 

Nadzienie; 

Roztopioną margarynę mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy  nim każdy placek , posypujemy migdałowymi płatkami i zwijamy ściśle w rulon.

 

 Ostrym nożem kroimy rulony na pół wzdłuż, zostawiając 1 cm złączony.

           

Przeplatamy jak warkocz, sklejamy końce ze sobą. 

 

            

Przekładamy na posmarowaną margaryną i odsypaną mąką blaszkę .

          

 

Odstawiamy na 15 minut by trochę podrosło, a następnie smarujemy rozmąconym białkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. 

Warkocze pieczemy 20 - 25 minut .

 

prymat