Jak co roku na stole Wielkanocnym u mnie gości sernik i babka.Przyznam że szukam nowych przepisów i co roku staram się mieć inny sernik i babkę żeby przypadkiem nie było nudno.A rodzinka moja w słodkościach się lubuje bardziej jak w mięsach i szynkach.Proponuję ;
Sernik z żurawiną pod bezową czapą
ciasto
mąka 1 szkl
masło 15 dkg
żółtko 1 szt
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
masa serowa
żółtka 5 szt
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 szt
twaróg mielony 0,5 kg
masło 5 dkg
mąka pszenna 2 łyżki
budyń waniliowy 1 szt
białka 3 szt
cukier 3 łyżki
piana
białka 3 szt
cukier 2 łyżki
żurawina 100 gr
Spód : Z podanych składników zagnieść ciasto,białko odłożyć do osobnego naczynia. Ciastem wylepić okrągłą tortownicę i podpiec na złoty kolor w 190 st. 2. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę. Następnie dosypać budyń w proszku, mąkę, dolać roztopione masło. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć delikatnie łyżką z masą serową. 3. Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej. 4. Piec ok. 50-55 min. w piekarniku o temp. 180 st.C. Na 15 min. Przed końcem pieczenia posmarować sernik pianą ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru.
Drugą propozycją jest większości znana ale przez nas bardzo lubiana .
Kolorowa babka tulipan
1 kost margaryna
6 szt jajka,
0,5 szkl olej,
2 szkl mąka,
1i1/2 szkl cukier,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 szt cukier waniliowy,
2 łyżki kakao,
1 szt kisiel wiśniowy bez cukru,
1 szt kisiel cytrynowy bez cukru,
2 łyżki mak suchy
polewa zielona do dekoracji
płatki migdałów do dekoracji
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ubitą pianę z białek,wymieszać łyżką.Ciasto podzielić na 4 części: Dodać: do I - kisiel cytrynowy do II - kakao do III - kisiel wiśniowy do IV - mak Formę babkową wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i kłaść ciasta warstwami kolejno od I do IV. Surowe ciasto w formie przekroić nożem wkoło formy.Piec w 170 st z termoobiegiem około 40 min a najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.Zimną babkę polukrować i obsypać płatkami migdałów.