Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne słodkości cz.4

Waniliowe ciasteczka na patyku

Waniliowe ciasteczka na patyku

Proste ciasteczka, jeśli zostaną wesoło i kolorowo udekorowane będą idealnie nadawały się do ozdobienia Wielkanocnego stołu lub koszyczka :)

  • 20 dkg margaryny
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • laska wanilii
na lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka wody
do ozdobienia:
  • różnokolorowy lukier plastyczny
  • ozdoby cukiernicze
  • jadalne pisaki

Mąkę i cukier puder siekamy z margaryną.

Jajka roztrzepujemy z ziarenkami wanilii, dodajemy do mieszanki.

Zagniatamy na gładkie ciasto, wkładamy na godzinę do lodówki.

Rozwałkowujemy i wycinamy foremkami wesołe ciasteczka.

Wbijamy w nie patyczki do szaszłyków i pieczemy w 180 stopniach do zrumienia. Czas zależy od piekarnika.

Po wystudzeniu ciasteczka smarujemy lukrem, wykładamy według uznania lukrem plastycznym i ozdabiamy pisakami bądź cukrowymi koralikami.

Smacznego :)

Wielkanocne słodkości cz.4

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak