Wielkanocne menu - Biała kiełbasa w cieście francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli

Opublikowano: 10.03.2012
Autor: Jolanta_P-S
Wielkanocne menu - Biała kiełbasa w cieście francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli
W kuchni polskiej biała kiełbasa tradycyjnie jest podawana podczas Świąt Wielkanocnych m.in.do żuru, czy też jako samodzielne danie podawana najczęściej z chrzanem lub ćwikłą. Ja proponuję inny sposób podania wykorzystując tak dzisiaj popularne ciasto francuskie oraz dodatek konfitury przygotowanej z czerwonej cebuli

Wielkanocne menu - Biała kiełbasa w cieście francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli
W kuchni polskiej biała kiełbasa tradycyjnie jest podawana podczas Świąt Wielkanocnych m.in.do żuru, czy też jako samodzielne danie  podawana najczęściej  z chrzanem lub ćwikłą. Ja proponuję inny sposób podania wykorzystując tak dzisiaj popularne ciasto francuskie. Biała kiełbasa w cieście francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli.

Wielkanocne menu - Biała kiełbasa w cieście francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:
4 sztuki białej kiełbasy
1 op. ciasta francuskiego
2 jajka
5 czerwonych cebuli
3 łyżki miodu naturalnego
100 ml brandy
2 łyżki oleju Wielkopolskiego
50 gram masła
100 ml czerwonego octu winnego
szczypta majeranku
pieprz kolorowy do smaku
sól morska
do dekoracji roszponka i natka pietruszki

Przygotowanie:
Cebule kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło, a gdy sie roztopi dodajemy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wsypujemy cebulę, którą lekko dusimy, dodajemy brandy, wlewamy miód, mieszamy i podlewamy odrobiną wody, dusimy ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ocet winny, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze chwilke. Na sam koniec doprawiamy szczyptą majeranku, mieszamy. Podajemy do białej kiełbasy przygotowanej w następujący sposób.
Rozmieszać 2 jajka w misce, maczać w nich dokładnie każdy kawałek kiełbasy. Ciasto francuskie kroimy na 4 części, a każdy kawałek ciasta nacinamy przez środek w kilku miejscach i zawijamy w niego dokładnie każdą kiełbasę. Smarujemy ciasto jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Każdy kawałek kiełbasy nacinamy na skos. Na dużym talerzu układamy w jednakowych odstępach po łyżce konfitury z cebuli, między nimi układamy kawałki kiełbasy, 3 kawałki kładziemy na na środku na sztorc. Dekorujemy roszponką i natka pietruszki. 

prymat