Wielkanoc cz.I

Na moim stole wielkanocnym nie może zabraknąć Mazurka, a jak jest u was? Mazurki mogą być bardzo bogate, ale również i takie zwykłe, proste, wystarczy je tylko ładnie udekorować.
Przedstawię wam własnie taki zwykły przepis na mazurka z kruszynką, robi się go bardzo szybko.
Składniki:
Ciasto kruche:
37 dkg mąki pszennej
25 dkg margaryny
12 dkg cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto marmolada jabłkowa do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Margarynę wysiekać na stolnicy razem z mąką, dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto.
Mniejszą połowę ciasta dajemy do lodówki na kruszynkę, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm.
Wyłożone ciasto smarujemy marmoladą i na wierzch ścieramy ciasto z lodówki na grubej tarce.
Pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni.
Dekorujemy dowolnie.