Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc

Wielkanoc za pasem, a to przecież, obok uniesień duchowych, święto kulinarne. Robert Sowa proponuje danie, które pamięta jeszcze z rodzinnego domu gdzieś w jednej z podkrakowskich wiosek - coś co pięknie pachnie, jeszcze lepiej smakuje i jednocześnie jest fantastyczną dekoracją stołu wielkanocnego - pieczoną szynkę wielkanocną.

Sposób przygotowania


Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć marynatą powstałą poprzez zmieszanie wszystkich jej składników, obłożyć gałązkami rozmarynu i i odstawić do lodówki na całą noc. Zamarynowaną szynkę piec 2 godziny w temperaturze 140ºC, pamiętając, aby szynkę z kością zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu unikniemy jej spalenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso odwinąć z folii i zwiększyć temperaturę, co pozwoli na zrumienienie skórki i spowoduje, że będzie chrupiąca. Tak przygotowaną szynkę podawać z chrzanem żurawinowym i marynowanymi warzywami Smak.
Teresa12 10.09.2011 21:42
cos pieknego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak