Wegetariańskie, puszyste klopsy..
Opublikowano: 03.10.2012
Wyglądem przypominają prawdziwe mielone! Ale tak na prawdę nie ma w nich grama mięsa...Są delikatne, puszyste i soczyste. Idealne na pełnowartościowy obiad dla każdego. A na dodatek są przepięknie kolorowe.
Składniki
- torebka ryżu
- 5 jajek
- ok 5 łyżek szczypiorku
- papryka czerwona
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- sól
Wykonanie:
- 4 jajka gotuję na twardo. Następnie studzę, obieram i rozgniatam widelcem. Tak rozgnieciona jajka wrzucam do miski. Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy jest już gotowy odcedzam, studzę i wrzucam do jajek. Paprykę myję i kroję w drobną kostkę. Szczypiorek myję, siekam i dorzucam do reszty. Do miski wbijam również jajko jedno surowy i wsypuję 2 łyżki bułki tartej. dodaję też przyprawy - sól, pieprz i trochę vegety. Można dodać chili dla ostrości. Wszystko razem mieszam i ręką wyrabiam okrągłe klopsiki i obtaczam każdego w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.