Wegetariańskie party -c.d. przygody mięsożercy.

Wśród smacznych pasztecików i pięknych szeregów kanapeczek mogą się znaleźć smakowite wegeteriańskie przegryzki .
Niektóre z nich już w trakcie przygotowywania atakują zmysły uwodzicielską wonią ziół, a potem cieszą podniebienie. Przedstawię kilka ekspresowych przegryzek serowych ,które doskonale można wkomponować w każdy posiłek.
Szybkie chrupki z parmezanu.
Składniki.
100g parmezanu
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
¼ łyżeczki papryki
W miseczce wymieszać wszystkie składniki.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię nieprzypalającą i kłaść po 1 kopiastej łyżeczce sera..
Smażyć ,aż się roztopi i będzie „bąbelkowa”. Zdjąć z ognia.
Kiedy bąbelki opadną i ser trochę stężeje przenieść chrupki na papier.
I chrupiemy ze smakiem.
Inne chrupki zrobimy z chleba lavash lub ciasta francuskiego.
Smakują wyśmienicie z dipem serowym.
Ziołowe chrupki z dipem
Składniki.
1 tortill średnia
2 łyżki pesto zielonego
2 łyżki pesto czerwonego
4 łyżki sera Grana Padano
Dip ziołowy.
1 serek wiejski
1 łyżka wina białego
1 łyżka mięty posiekanej
1/2 łyżki oregano świeżego
sól, pieprz
Tortille pociąć w trójkąty.
Połowę posmarować pesto zielonym i połowę czerwonym.
Posypać startym Gran Padano.
Trójkąty ułożyć na blasze i zapiekać 5 minut w temp.180stop.
Ser powinien się stopić, a trójkąty wypiec.
Przygotować dip. Serek wymieszać z winem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem.
Chrupki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
A teraz szybkie chrupiące słupki Romano.
Składniki.
20 dag sera romano
4 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ kminu rzymskiego
½ łyżki pietruszki
Olej do smażenia
Ser pokroić w słupki 1x5cm.
Wymieszać mąkę z bułką tartą ,papryką ,kminem i pietruszką.
Słupki sera zanurzyć w wodzie i otoczyć w panierce .Czynność powtórzyć jeszcze raz.
Smażyć w małej ilości oleju, aż będą chrupkie. Nie przesmażyć ,bo stopiony ser wypłynie z panierki.
Na party królują napoje. Proponuje napój brzoskwiniowy.
Brzoskwiniowe marzenie.
Składniki.
0,5 kg brzoskwiń
4 gałki lodów waniliowych
100ml soku pomarańczowego
150ml mleka zimnego
Plasterki pomarańczy
Brzoskwinie lekko obgotować i zdjąć skórkę
Zmiksować razem z lodami na gładką masę
Dodać sok pomarańczowy i mleko
Przelać do kieliszków i udekorować plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty.
Ale nim weźmiemy udział w party ,radzę przeczytać mój następny wpis.
Christopher 2014.08.09