Wariacje śniadaniowe - TOSTY

Opublikowano: 26.02.2012
Autor: Beatris
Wariacje śniadaniowe - TOSTY
Danie proste, a mimo to wyjątkowe. Z nimi na śniadanie dzień rozpocznie się znakomicie. Zaspokoją głód i dodadzą energii na cały dzień.

Tosty to kromki chleba, najczęściej tostowego (ale nie tylko) lub bułki, które opieka się w piekarniku lub w tosterze. Mogą też być składane po dwie i przełożone nadzieniem, a następnie opieka się je w specjalnym tosterze do sandwiczów. Wykwintną postacią tostów są tosty francuskie, czyli takie, które moczy się najpierw w jajku, a następnie smaży na patelni.

Właśnie tosty francuskie są częstym daniem śniadaniowym w moim domu. Wszyscy za nimi przepadamy. I nie ważne czy podam je na słono czy też słodko. Zawsze znikają z talerzy w ekspresowym tempie.

Jednakże nawet najsmaczniejsza potrawa może się szybko znudzić, jeżeli będziemy ją podawać zbyt często. Dlatego też często modyfikuję podstawowy przepis, wymyślając coraz to nowszą, inną wersję tostów.

 

Oto kilka przykładów na wyśmienite tosty:

 

ZIELONE TOSTY

 

Do przygotowania takich tostów dla jednej osoby potrzebujemy:

3 kromki chleba tostowego

1 jajko

1 łyżkę majonezu

3 łyżeczki ketchupu

sól czosnkową do smaku

szczyptę pieprzu cytrynowego

pęczek rzeżuchy ogrodowej

oleju do smażenia

 

Rzeżuchę miksujemy razem z jajkiem, solą czosnkową, majonezem i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki chleba maczamy w masie,kładziemy na rozgrzany olej i smażymy krótko z obu stron. Tosty podajemy z ketchupem.

 

 

 

RAZOWE TOSTY

 

Do ich przygotowania będą potrzebne:

2 jajka

5 kromek razowego chleba

2 czubate łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

ketchup

 

Jajka należy rozbełtać, wymieszać z solą, pieprzem i majonezem. W masie maczamy kromki chleba i smażymy je na oleju na rumiano z obu stron. Podajemy np. z ketchupem.

 

 

 

TRUSKAWKOWE TOSTY

 

Składniki, które będą potrzebne do ich przygotowania:

4 kromki chleba tostowego

5 dużych dojrzałych truskawek

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

1 jajko

1 łyżeczka mąki

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

 

Truskawki miksujemy razem z jajkiem, cukrem pudrem, solą, mąką i mąką ziemniaczaną. Kromki chleba maczamy w masie i smażymy na oleju z obu stron na rumiano. Podajemy np. z serkiem waniliowym.

 

 

 

Po inne przepisy na wyśmienite tosty zapraszam do mojej księgi.

prymat