Tosty to kromki chleba, najczęściej tostowego (ale nie tylko) lub bułki, które opieka się w piekarniku lub w tosterze. Mogą też być składane po dwie i przełożone nadzieniem, a następnie opieka się je w specjalnym tosterze do sandwiczów. Wykwintną postacią tostów są tosty francuskie, czyli takie, które moczy się najpierw w jajku, a następnie smaży na patelni.
Właśnie tosty francuskie są częstym daniem śniadaniowym w moim domu. Wszyscy za nimi przepadamy. I nie ważne czy podam je na słono czy też słodko. Zawsze znikają z talerzy w ekspresowym tempie.
Jednakże nawet najsmaczniejsza potrawa może się szybko znudzić, jeżeli będziemy ją podawać zbyt często. Dlatego też często modyfikuję podstawowy przepis, wymyślając coraz to nowszą, inną wersję tostów.
Oto kilka przykładów na wyśmienite tosty:
ZIELONE TOSTY
Do przygotowania takich tostów dla jednej osoby potrzebujemy:
3 kromki chleba tostowego
1 jajko
1 łyżkę majonezu
3 łyżeczki ketchupu
sól czosnkową do smaku
szczyptę pieprzu cytrynowego
pęczek rzeżuchy ogrodowej
oleju do smażenia
Rzeżuchę miksujemy razem z jajkiem, solą czosnkową, majonezem i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki chleba maczamy w masie,kładziemy na rozgrzany olej i smażymy krótko z obu stron. Tosty podajemy z ketchupem.
RAZOWE TOSTY
Do ich przygotowania będą potrzebne:
2 jajka
5 kromek razowego chleba
2 czubate łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
ketchup
Jajka należy rozbełtać, wymieszać z solą, pieprzem i majonezem. W masie maczamy kromki chleba i smażymy je na oleju na rumiano z obu stron. Podajemy np. z ketchupem.
TRUSKAWKOWE TOSTY
Składniki, które będą potrzebne do ich przygotowania:
4 kromki chleba tostowego
5 dużych dojrzałych truskawek
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka mąki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Truskawki miksujemy razem z jajkiem, cukrem pudrem, solą, mąką i mąką ziemniaczaną. Kromki chleba maczamy w masie i smażymy na oleju z obu stron na rumiano. Podajemy np. z serkiem waniliowym.
Po inne przepisy na wyśmienite tosty zapraszam do mojej księgi.