Wariacje śniadaniowe - SCONES
Scones to małe, "szybkie" chlebki (ciastka, bułeczki), zazwyczaj wykonywane z pszenicy i jęczmienia lub z płatków owsianych, z proszkiem do pieczenia.
Oryginalny Scone był okrągły i płaski. Wykonywany był z przaśnego owsa i pieczony na patelni, a następnie pocięty na ćwiartki - trójkąty. Kiedy proszek do pieczenia stał się ogólnodostępny, zaczęto piec Scones w piecu.
Bułeczki są często lekko słodzone, ale mogą też być pikantne.
Chciałabym zaprezentować dwa przepisy na wyśmienite scones:
CYNAMONOWE SCONES
Składniki potrzebne do ich wykonania:
1 czubata szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki brązowego cukru
1 czubata łyżka masła
ok. 0,5 szklanki mleka
Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem. Dodać masło i wyrobić palcami jak kruszonkę. Powoli dolewać mleko, nie trzeba użyć wszystkiego - ciasto ma być delikatne i nie kleić się do rąk. Wyrobić krótko ciasto. Ciasto spłaszczyć na grubość ok. 1,5 cm, przekroić na 4 części. Bułeczki ułożyć na wysmarowanej blasze. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Podawać ciepłe z masłem i dżemem.
CYTRYNOWE SCONES W FORMIE PLACKA
Do przygotowania tych scones potrzebujemy:
1 i 3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1/4 (50g) kostki masła
1 cytrynę
0,5 szklanki mleka
1 jajko
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Dodajemy do tego masło i wyrabiamy palcami jak na kruszonkę. Dodajemy skórkę startą z całej cytryny, mieszamy.
Jajko mieszamy z mlekiem i sokiem wyciśniętym z cytryny, wlewamy do mąki i mieszamy widelcem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej, okrągłej formy, lekko spłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Podajemy jeszcze ciepłe, pokrojone w trójkąty, z masłem i konfiturą lub dżemem.
Smacznego!