Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wariacje śniadaniowe - SCONES

Scone to okrągłe ciastko czy też bułeczka z dodatkami lub bez. Zazwyczaj łamie się je na kawałki, smaruje masłem i dżemem. Podawane są zależnie od kraju jako deser do herbaty (Wielka Brytania) lub na śniadanie (Stany Zjednoczone).

Scones to małe, "szybkie" chlebki (ciastka, bułeczki), zazwyczaj wykonywane z pszenicy i jęczmienia lub z płatków owsianych, z proszkiem do pieczenia.

Oryginalny Scone był okrągły i płaski. Wykonywany był z przaśnego owsa i pieczony na patelni, a następnie pocięty na ćwiartki - trójkąty. Kiedy proszek do pieczenia stał się ogólnodostępny, zaczęto piec Scones w piecu.

Bułeczki są często lekko słodzone, ale mogą też być pikantne.

 

Chciałabym zaprezentować dwa przepisy na wyśmienite scones:

 

CYNAMONOWE SCONES

 

Wariacje śniadaniowe - SCONES

 

Składniki potrzebne do ich wykonania:

1 czubata szklanka mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szczypty soli

1 łyżeczka cynamonu

1,5 łyżki brązowego cukru

1 czubata łyżka masła

ok. 0,5 szklanki mleka

 

Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem. Dodać masło i wyrobić palcami jak kruszonkę. Powoli dolewać mleko, nie trzeba użyć wszystkiego - ciasto ma być delikatne i nie kleić się do rąk. Wyrobić krótko ciasto. Ciasto spłaszczyć na grubość ok. 1,5 cm, przekroić na 4 części. Bułeczki ułożyć na wysmarowanej blasze. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Podawać ciepłe z masłem i dżemem.

 

Wariacje śniadaniowe - SCONES

 

CYTRYNOWE SCONES W FORMIE PLACKA

 

Do przygotowania tych scones potrzebujemy:

1 i 3/4 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki soli

2 łyżki cukru

1/4 (50g) kostki masła

1 cytrynę

0,5 szklanki mleka

1 jajko

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Dodajemy do tego masło i wyrabiamy palcami jak na kruszonkę. Dodajemy skórkę startą z całej cytryny, mieszamy.

Jajko mieszamy z mlekiem i sokiem wyciśniętym z cytryny, wlewamy do mąki i mieszamy widelcem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej, okrągłej formy, lekko spłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Podajemy jeszcze ciepłe, pokrojone w trójkąty, z masłem i konfiturą lub dżemem.

 

Wariacje śniadaniowe - SCONES

 

Smacznego!

Beatris 27.02.2012 12:55
I takie są. Po prostu przepyszne.
malaczarna23 27.02.2012 12:47
muszą być przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak