wariacje na temat pizzy (III)

Na spód do takiej pizzy nadaje się doskonale kapelusz Kani lub duży kapelusz pieczarki. Pieczarkę lepiej zblanszować, a Kanię chyba usmażyć w panierce, tak mi się wydaje jednak może są inne możliwości. Dodatki wg gustu i upodobania, ja zrobiłam na Kani i wygląda tak:
Kania a'la pizza
link do przepisu "krok po kroku"
Składniki:
Na jedną pizzę: Kania (1 sztuka około 16-20 cm), pomidorki koktajlowe (3 sztuki), ser (plaster lub dwa), czosnek (1 ząbek), cebula (1 plaster), zioła do pizzy (oregano, bazylia, szałwia, rozmaryn), jajko (do panierowania), tarta bułka/otręby (do panierowania), przyprawy (sól, pieprz, keczup), masło klarowane (do smażenia).
Przygotowanie:
Kanię dokładnie oczyścić papierowym ręcznikiem. Namoczyć w jajku z solą i panierce i usmażyć z obu stron na maśle. Na tak przygotowany "spód o pizzy" od strony blaszek położyć zioła do pizzy (szałwia, bazylia, oregano), czosnek w plastrach, cebulę w kostkach i pomidorki pokrojone w ćwiartki lub połówki. Doprawić solą i pieprzem . Na to ser (najlepsza jest mozzarella, ale z braku żółty też może być). Można dołożyć pomidorków la efektu wizualnego. Piec 10-15 minut o stopienia sera w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem polać keczupem i ozdobić bazylią.
Smacznego! ;)
linki do wpisów:
wariacje na temat pizzy (I) (pizza czekoladowa)
wariacje na temat pizzy (II) (pizza owocowa)