Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynowe love kolacja cz2

Sprawdzonym pomysłem na niezapomniane Walentynki jest kolacja we dwoje przyrządzona przez jednego z partnerów. To doskonały pomysł, bo przecież nie samą miłością żyje człowiek. Warto w Dniu Zakochanych zasiąść wspólnie do stołu i spędzić razem romantyczny wieczór przy świecach. Wybierając kolację w domu możecie wykazać się sami. Przede wszystkim zadbajcie o wystrój mieszkania. Bukiet kwiatów dla uroczej Pani w pękatym wazonie uświetni stół, na którym koniecznie znaleźć się musi odświętny obrus, kolorowe serwetki w serduszka oraz tematyczne talerze i szklanki. Która z nas nie lubi ich dostawać. Nastrojowa muzyka ten element jest z jednym z najważniejszych. Ciąg dalszy moich propozycji sałatkowych na kolację. Ma być pysznie, zdrowo i kolorowo oraz nastrojowo.

 

Sercowa sałatka z pieczonego buraka

 

Walentynowe love kolacja cz2

1 burak duży
1 ząbek czosnku
Sól
Oliwa
Rozmaryn
Oregano suszone
Bazylia suszona
1 łyżeczka soku z cytryny
Bazylia świeża
1 pomarańczo
3 truskawki
1/3 opakowania sera feta
2 gałązki pietruszki

Buraka dokładnie szoruję szczoteczką i myję. Folię aluminiową smaruję oliwą, wkładam buraka, dodaję sprasowany ząbek czosnku, rozmaryn, szczyptę soli. Dokładanie zawijam w folię i pikę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Wyjmuję obieram ze skórki i kroję na plastry. Wycinam serca foremką i układam na talerzu. Pomarańczo obieram z błonek białych i układam cząstki na sercach. Pietruszkę kroję drobno. Ser feta kroję w kwadraty i każdy  z nich obtaczam w pietruszce. Układam na talerzu. Truskawki przekrawam na pół i robię kwiatka z nich. Sos robię z oliwy z oliwek, dodaję sól, pieprz, oregano , bazylię suszoną, sok z cytryny. Dokładnie mieszam i polewam sałatkę. Smacznego

 

Sałatka od serca z miłości

 

 

Walentynowe love kolacja cz2

 

6 liści sałaty masłowej
7 pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka zielonego
½ opakowania tofu
3 łyżki kukurydzy
2 łyżki kiełków fasoli
1 łyżka kaparów
1 papryka czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
 ½ łyżeczki bazylia suszona
½ łyżeczki oregano suszone
Koperek suszony
1 ząbek czosnku
Sól
1 pomidor duży
Sałatę myję, osuszam. Strzępię na talerzu. Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół i układam na sałacie. Tofu kroję w kostkę i dodaję również. Kukurydzę odsączam z zalewy i razem z kiełkami układam na sałacie. Ogórka kroję w plastry razem ze skórką. Kapary odsączam i dodaję też. Z papryki czerwonej wycinam serca i układam na sałacie. Oliwę, wodę wlewam do słoiczka, dodaję sól, oregano, bazylię , koperek, sprasowany ząbek czosnku. Całość mieszam energicznie w słoiku. Sosem polewam sałatkę. Z pomidora dużego obieram skórkę i robię róże do dekoracji.

 

Walentynkowa sałatka z krewetkami

 

Walentynowe love kolacja cz2


1/2 opakowania mix sałat
3 trójkąty serka topionego
1 papryka czerwona
8 krewetek królewskich
1 pomarańcza
1 cebula czerwona
3 łyżki orzechów włoskich
4 pomidory suszone
6 gron winogrono ciemne
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki oregano suszone
1/2 łyżeczki bazylia suszona
sól, pieprz
3 łyżki sosu francuskiego

Sałatę układam na talerzu, dodaję pokrojone na cząstki pomarańczo, polówki winogrona. Krewetki wkładam do miseczki odmrożone, dodaję olej, sól, pieprz, oregano, bazylię i marynuję około godzinę. Smażę na patelni po jednej minucie z każdej strony. Dodaję do sałatki, razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi, sercami z papryki czerwonej.Dodaję również pokrojony serek trójkąty. Z cebuli czerwonej wycinam kwiata. Sałatkę polewam sosem francuskim.

 

Mandarynkowa sałatka z tofu i polędwicą

 

Walentynowe love kolacja cz2

 

4 plastry surowej polędwicy
1 mandarynka duża
5 liści Salaty masłowej
½ opakowania tofu
1/3 papryki czerwonej
½ papryki chi lii czerwonej
1 cebula czerwona
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki sosu vinegrette
Sałatę myję, osuszam i strzepię na talerzu. Mandarynkę obieram ze skórki i pozbawiam błonek. Cząstki układam na sałacie, na to kawałki tofu, i cebulę czerwoną pokrojoną w krążki. Papryczkę chili kroję w małe kółeczka. Polędwicę surową przekrawam na pół , zwijam i dodaję do sałatki. Z papryki czerwonej wycinam serduszka. Sałatkę polewam sosem i posypuję orzechami włoskimi. Smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak