Walentynkowe słodkości

Opublikowano: 13.02.2014
Autor: Iwona32
Walentynkowe słodkości
Już jutro walentynki, a w mojej kuchni z tej okazji same słodkości. Zaczęłam moje przygotowania od kruchych ciasteczek - prostych do wykonania i idealnych do walentynkowej dekoracji. Następnie zajęłam się klasycznymi smacznymi babeczkami, które uroczo udekorowałam. Pracę w kuchni zakończyłam słodkim deserem dla dwojga. Sami zobaczcie efekt mojej pracy.

Walentynkowe kruche ciasteczka

 

Walentynkowe słodkości Walentynkowe słodkości

Przepis:

  • 250 g - mąki pszennej
  • 200 g - masła
  • 100 g - cukru pudru
  • 2 sztuki - żółtka
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka - kakao
  • pisaki do ozdabiania ciastek

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, a następnie łączymy z zimnym masłem, cukrem pudrem, żółtkami i szczyptą soli. Ciasto zagniatamy, rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i ciasto ugniatamy. Gotowe ciasta schładzamy w lodówce około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasta rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać z ciast serca o róźnej wielkości. Przekładać na papier do pieczenia i piec w 180o C - 15 minut. Po upieczeniu udekorować według własnego uznania.

* pomysł: Przed upieczeniem wykrojone o różnych wielkościach ciastka możemy skleić np.: większe serce z masy jasnej, a na niej serduszko z masy ciemnej.

 

Babeczki "do zakochania jeden krok..."

Walentynkowe słodkości

 

Przepis:

ciasto:

  • 300 g - mąki pszennej
  • 100 g - cukru pudru
  • 200 g - margaryny
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 2 - żółtka
  • 2 łyżki - śmietany
  • 1 łyżka - kakao

krem:

  • 500 ml - mleka
  • 2 łyżki - mąki pszennej
  • 2 łyżki - budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki - cukru pudru
  • 250 g - margaryny
  • barwnik czerowny 

dodatkowo:

  • galaretki cukrowe

 

Przygotowanie:
 

Mąkę pszesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Całość siekamy z margaryną i dodajemy żółtka, śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Do 1/4 ciasta dodajemy kakao. Ciasta schładzamy w lodówce 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto jasne rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Foremkami z babeczek wykrawamy ciasto. Formułujemy babeczki. Z ciasta ciemnego wykrawamy serduszka. Pieczemy  180oC - 20 minut. 

krem:

Z 500 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy. Do 3/4 szklanki mleka dodajemy mąkę i budyń. Następnie wlewamy zawartość szklanki do gotującego się mleka. Budyń mieszamy. Po wystudzeniu ucieramy budyń z margaryną, dodajemy cukier puder i kilka kropli czerwonego barwnika.

udekorowanie:

Babeczki ozdobiamy kremem za pomocą rękawu cukierniczego. Upieczone serduszka dekorujemy według własnego uznania. Udekorowane serduszka układamy na kremie.

* pomysł: Serduszka możemy wyciąć z galaretek cukrowych.

 

Deser dla dwojga - truskawkowe tiramisu

 

Walentynkowe słodkości

Przepis:

  • 300 g - truskawki
  • 3 łyżki - cukier
  • 300 g - serek mascarpone
  • 2 łyżki cukier puder
  • 1 opakowanie - delicje truskawkowe
  • cukierek kawowy
  • żelatyna - według przepisu na opakowaniu

Przygotowanie:

Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki miksujemy z cukrem i dodajemy żelatynę. Cukierek kruszymy.

Warstwy do przełożenia:

- delicje - masa mascarpone - delicje - truskawki - delicje - masa mascarpone - skruszony cukierek.

* pomysł: Serek mascarpone możemy zamienić serkiem homogenizowanym waniliowym. Wtedy nie dodajemy cukru pudru !

prymat