Walentynkowe propozycje dla zapracowanych

Opublikowano: 13.02.2012
Autor: BernadettaP
Walentynkowe propozycje dla zapracowanych
Już jutro święto wszystkich zakochanych. Jeśli chciałbyś zaskoczyć swoją połówkę pyszną kolacją, ale wydaje Ci się, że nie dasz rady nic przygotować, bo przecież trzeba iść do pracy, posprzątać, zająć się dziećmi… Te propozycje są dla Ciebie, gdyż przygotujesz pyszną potrawę w niespełna 30 minut. A danie główne i deser zaserwujesz już w godzinę…

Do przygotowania walentynkowego dorsza w musztardowym sosie potrzebne są:

 

2 filety z dorsza

1/2 kostki rosołowej

6 łyżek oleju rzepakowego

100 ml śmietany 18 %

1 łyżka masła

3 duże łyżki musztardy sarepskiej Prymat

sól

świeżo mielony pieprz

3-4 liście sałaty lodowej

 

Sałatę dokładnie płuczemy, osuszamy, rozrywamy na małe kawałeczki, układamy na półmisku. Filety dokładnie myjemy. Foremką do ciast w kształcie serca wycinamy kawałki ryby. Kostkę rosołową kruszymy, mieszamy z olejem i powstałą pastą smarujemy "serca" ryby. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy śmietanę, po 2 minutach dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Drugą patelnię z grubym dnem nagrzewamy i obsmażamy na niej z obu stron serduszka dorsza. Gorące serduszka kładziemy na sałacie, polewamy odrobiną sosu śmietanowo- musztardowego. Sos nalewamy także do małej miseczki, którą kładziemy na skraju półmiska. Rybkę podajemy od razu po przygotowaniu.

 


 

Francuskie serduszko na włoską nutę przyrządzisz przy użyciu:

 

3 płatów gotowego ciasta francuskiego

1 małej piersi z kurczaka lub 2 małych podudzi bez skóry i kości

6 suszonych pomidorów

6-9 zielonych oliwek

tartego parmezanu

białka 1 jaja

pieprzu

1/2 kostki rosołowej

3 łyżek oleju rzepakowego

masła lub oleju do posmarowania formy

 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie wyciągamy z zamrażarki na 3 minuty. W tym czasie kroimy mięso z kurczaka w cienkie paski i marynujemy je w paście przygotowanej z kostki rosołowej i oleju rzepakowego. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką 6 kół, w 3 foremką do ciastek wycinamy serduszka. Kawałek ciasta, w którym wycięliśmy serduszko przyklejamy do całych kółek za pomocą białka jaja. Układamy je na natłuszczonej blaszce. Serduszka również smarujemy białkiem i układamy na brytfannę. Pieczemy w 190 stopniach przez 12 minut. W tym samym czasie kroimy pomidory w cienkie paski, dodajemy je do podsmażonego mięsa z kurczaka wraz z 2-3 łyżkami tartego parmezanu. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Po upływie 12 minut serduszka wyciągamy na talerz, a otwory koszyczków napełniamy przygotowanym farszem. Na wierzch kładziemy po 2-3 całe oliwki, posypujemy odrobiną parmezanu i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

 

Na deser proponuję natomiast: malinowo- czekoladowe serduszka, do których przygotowania potrzebne są:

 

1 gorzka czekolada

20 malin

2 czubate łyżki galaretki malinowej

wrząca woda źródlanej

150 ml śmietany 30 %

1 łyżka cukru

2-3 łyżki płatków migdałowych

 

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody źródlanej, czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek wrzątku. Maliny dokładnie płuczemy. W 10 foremkach do czekoladek w kształcie serca układamy maliny (po 1 w każdym serduszku) i zalewamy je galaretką, pozostawiając trochę miejsca na czekoladę. Na dno pozostałych 10 foremek wlewamy warstwę rozpuszczonej czekolady o grubości około 3 mm. Formę wkładamy do zamrażarki. Po 5 minutach do serduszek, do których wlaliśmy czekoladę, wkładamy maliny i zalewamy je galaretką, wkładamy do zamrażarki. Po kolejnych 10 minutach wyciągamy znowu foremki i do serduszek, w których znajduje się tylko galaretka wlewamy czekoladę. Wkładamy formę do zamrażarki na kolejne 5 minut. W tym samym czasie śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, a migdały prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Serduszka wykładamy na półmisek, który przyozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy płatkami migdałowymi.

 
 

Lodowe serce przyrządzisz przy użyciu:

30 dag lodów waniliowych

4 kostek gorzkiej czekolady

100 ml śmietany 30 %

1 łyżki cukru

malin do dekoracji

 

Lody wyciągamy z zamrażarki na 3-4 minuty. Czekoladę kruszymy w rozdrabniaczu lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pół łyżeczki zostawiamy do dekoracji, a pozostałą dodajemy do lodów, dokładnie mieszamy. Lodami napełniamy sylikonowe foremki w kształcie serca i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec dodajemy cukier. Maliny dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lodowe serca wyciągamy na talerzyki. Szprycą cukierniczą dekorujemy talerz ubitą śmietaną wokół lodów i przybieramy świeżymy malinami. Posypujemy odrobiną czekolady. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

 

A jeśli naprawdę nie masz nawet godziny, polecam Ci migdałową zupę. Sprawdzi się ona nie tylko jako pożywne danie główne, ale i pyszny deser, który przygotujesz w 10 minut. Potrzebne Ci będą tylko:

2 szklanki mleka

50 ml śmietany 30 %

2 płaskie łyżki budyniu waniliowego bez cukru

1 czubata łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

10 dag płatków migdałów

1 kostka gorzkiej czekolady

 

Płatki migdałów prażymy na rumiano rozgrzanej patelni. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do gotującego się mleka ze śmietaną, dokładnie mieszamy. Wsypujemy uprażone płatki migdałów (dwie łyżki zostawiamy do dekoracji. Zupę nalewamy do ciemnych miseczek, posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą oraz pozostałymi migdałami.

 
 

 

Smacznego expresowego gotowania :)

 

 

 

 

 

 

 

 

prymat