Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Wakacyjny przepis"

Sery w których można się zakochać.

Chciałabym napisać, że na wakacjach zjeździłam świat wzdłuż i wszerz, że poznałam ciekawe regionalne czy też egzotyczne smaki. Jednak podczas wakacji nigdzie nie wyjechałam i niestety nie zapowiada się na zmianę.

Mimo to nie tak dawno temu poznałam bardzo ciekawe smaki o których z chęcią napiszę :)
Podczas festiwalu sera w Sandomierzu miałam możliwość wypróbowania wielu wspaniałych polskich serów. Najbardziej w pamięć zapadły mi sery owcze, kozie oraz białe serki marynowane w ziołach.



Oczywiście poza degustacją można było zakupić co nieco :) Ja nabyłam ser owczy z kozieradką, naprawdę wspaniały w smaku, a także sałatkowe kulki serowe w pikantnych ziołach. Ser feta nie ma przy nich szans. Są niesamowicie wyraziste w smaku, dosyć słone i naprawdę pikantne.

Sery te podbiły moje podniebienie i miałam nadzieję, że uda mi się jeszcze kiedyś je kupić w moich okolicach. Na początku sierpnia w Tarnobrzegu gdzie mieszkam został urządzony jarmark rękodzieła na który przyjechali wystawcy z całej Polski. Ku mojej uciesze pojawili się przedstawiciele gospodarstwa wytwarzającego pyszne sery. Oczywiście zrobiłam zapas :)

Dziś przedstawię najsmaczniejsze potrawy do których wykorzystałam ser owczy oraz kuleczki sałatkowe :) 


A mój najlepszy wakacyjny przepis jest taki: wcale nie musimy jechać na drugi koniec świata aby poznać ciekawe smaki. Wystarczy, że się rozejrzymy :) Z pewnością w swoim regionie znajdziemy coś co mile nas zaskoczy :)

Cytrynowe placuszki z łososiem, pikantnym serem i granatem

Szybkie a do tego niesamowicie aromatyczne i pyszne danie:) Idealne na przystawkę dla większej ilości osób lub obiad czy romantyczną kolację dla dwóch:)

placuszki:

  •      szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  •      szklanka maślanki
  •      1 jajko     łyżka roztopionego masła
  •      3 łyżki soku z cytryny
  •      1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •      0,5 łyżeczki estragonu
  •      0,5 łyżeczki rozmarynu

 

  •     ok. 160 g fileta z łososia
  •     sok z połowy cytryny
  •     2 łyżki diabelskiej posypki (drobno posiekana suszona papryczka chili, gorczyca, kolendra, pieprz)
  •    połowa granatu
  •    pół słoiczka serowych kuleczek sałatkowych pikantnych

Wszystkie składniki na placuszki miksujemy.

Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Łososia nacieramy cytryną i przyprawami, smażymy z obu stron na patelni grillowej.

Usmażoną rybę dzielimy na płaty.

Na każdym placku układamy po kawałku łososia, po 2 kuleczki sera i posypujemy ziarenkami granatu.

Podajemy udekorowane plasterkiem cytryny.

Smacznego :)

 

Sałatka z grillowanym ziołowym kurczakiem i ognistym sosem

Ta sałatka to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o dania grillowe. Lekka, wyrazista w smaku a do tego pikantna czyli tak jak lubię najbardziej :)

  • 2 piersi z kurczaka
  • mix sałat 300g
  • pikantne kulki serowe do sałatek

marynata do kurczaka:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka zielonego sosu tabasco
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka koperku
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki cayenne

ognisty sos:

  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • łyżeczka sosu tabasco
  • łyżeczka cayenne
  • łyżeczka czosnku



Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka rozcinamy na filety, lekko rozbijamy.

Wszystkie zioła na marynatę rozcieramy w moździerzu i łączymy z oliwą, tabasco i sokiem z cytryny.

Mieszanką nacieramy kurczaka i zostawiamy na całą noc w lodówce.

Na następny dzień grillujemy go na rozgrzanym ruszcie po około 10 minut z każdej strony.

W tym czasie przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.

Do dużej miski nakładamy sałatę.

Układamy na niej pokrojonego w paseczki kurczaka oraz kulki serowe.

Całość polewamy ognistym sosem.

Smacznego :)

 

Otrębowa pizza ze szpinakiem i serem owczym

 

  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g otrębów pszennych
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • około 250 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • sos tabasco(opcjonalnie)
  • ser owczy z kozieradką (ilość wg uznania)

 

Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.

Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.

Otręby mieszamy z mąką i wlewamy do nich mleko z drożdżami.

Mieszamy aż powstanie kula ciasta.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Szpinak rozmrażamy na patelni podgrzewając na najmniejszym ogniu.

Gdy się rozmrozi dodajemy łyżkę śmietany oraz sól, pieprz i czosnek.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i z pomocą silikonowej łopatki rozsmarowujemy tworząc okrągły spód do pizzy.

Pędzelkiem rozsmarowujemy ketchup i skrapiamy sosem tabasco.

Na wierzch wykładamy przyprawiony szpinak i posypujemy go serem.

Możemy jeszcze lekko popieprzyć.

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Świetnie smakuje polane sosem czosnkowym.

Smacznego :)

Mienta 26.08.2012 20:28
Dziękuje Wam bardzo za wszystkie miłe komentarze :)
Ania67 24.08.2012 18:59
Gratuluję w pełni zasłużonego zwycięstwa!
smerfetka79 23.08.2012 18:33
zasłużone wyróżnienie:)))Cudze chwalicie a swego nie znacie...:))
Anna133 23.08.2012 16:27
cudownosci , brak mi słów :)))))))))))))))))))))))))))
agam26 18.08.2012 16:43
mniam
Mienta 18.08.2012 11:33
Sarenka, dziękuje :)
Sarenka 17.08.2012 22:30
Wszystko wygląda super apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak