- ok. 160 g fileta z łososia
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki diabelskiej posypki (drobno posiekana suszona papryczka chili, gorczyca, kolendra, pieprz)
- połowa granatu
- pół słoiczka serowych kuleczek sałatkowych pikantnych
Wszystkie składniki na placuszki miksujemy.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Łososia nacieramy cytryną i przyprawami, smażymy z obu stron na patelni grillowej.
Usmażoną rybę dzielimy na płaty.
Na każdym placku układamy po kawałku łososia, po 2 kuleczki sera i posypujemy ziarenkami granatu.
Podajemy udekorowane plasterkiem cytryny.
Smacznego :)
Sałatka z grillowanym ziołowym kurczakiem i ognistym sosem
Ta sałatka to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o dania grillowe. Lekka, wyrazista w smaku a do tego pikantna czyli tak jak lubię najbardziej :)
- 2 piersi z kurczaka
- mix sałat 300g
- pikantne kulki serowe do sałatek
marynata do kurczaka:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka zielonego sosu tabasco
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka koperku
- łyżeczka lubczyku
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- pół łyżeczki cayenne
ognisty sos:
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- łyżeczka sosu tabasco
- łyżeczka cayenne
- łyżeczka czosnku
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka rozcinamy na filety, lekko rozbijamy.
Wszystkie zioła na marynatę rozcieramy w moździerzu i łączymy z oliwą, tabasco i sokiem z cytryny.
Mieszanką nacieramy kurczaka i zostawiamy na całą noc w lodówce.
Na następny dzień grillujemy go na rozgrzanym ruszcie po około 10 minut z każdej strony.
W tym czasie przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Do dużej miski nakładamy sałatę.
Układamy na niej pokrojonego w paseczki kurczaka oraz kulki serowe.
Całość polewamy ognistym sosem.
Smacznego :)
Otrębowa pizza ze szpinakiem i serem owczym
- 50 g otrębów owsianych
- 50 g otrębów pszennych
- 100 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka cukru
- około 250 g szpinaku (użyłam mrożonego)
- łyżka śmietany
- łyżeczka pieprzu
- szczypta soli
- pół łyżeczki czosnku
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- sos tabasco(opcjonalnie)
- ser owczy z kozieradką (ilość wg uznania)
Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.
Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
Mieszamy aż powstanie kula ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Szpinak rozmrażamy na patelni podgrzewając na najmniejszym ogniu.
Gdy się rozmrozi dodajemy łyżkę śmietany oraz sól, pieprz i czosnek.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i z pomocą silikonowej łopatki rozsmarowujemy tworząc okrągły spód do pizzy.
Pędzelkiem rozsmarowujemy ketchup i skrapiamy sosem tabasco.
Na wierzch wykładamy przyprawiony szpinak i posypujemy go serem.
Możemy jeszcze lekko popieprzyć.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Świetnie smakuje polane sosem czosnkowym.
Smacznego :)