Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W oczekiwaniu na dzień matki

Dzień matki zbliża się wielkimi krokami.
Czas pomyśleć o tym, co przygotować dla naszej mamy.
Może to być bukiet kwiatów, zerwany z łąki,
Może to być tort, specjalnie zrobiony dla naszej rodzicielki.
Pamiętajmy jednak, moi kochani,
Żeby przygotować coś dla swojej wspaniałej mamy.

Dzień matki zbliża się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o tym, czym miłym możemy zaskoczyć nasze rodzicielki. Nic tak nie złamie serca naszych mam, jak coś specjalnie zrobionego dla nich. Mogą to być jadalne prezenty, o których ostatnio pisałam, mogą to być upominki takie jak szkatułka na herbatę, ręcznie przez nas wykonana (również wcześniejszy mój wpis), ale kolejnym pomysłem, który proponuję,  jest tort, zrobiony specjalnie dla naszych kochanych mam.

Wersji smakowych takiego tortu może być tyle, ile gustów ludzkich istnieje na tym świecie. Kompozycja smakowa mojego tortu powstała pod wpływem chwili (tort wykonałam na urodziny mojej mamy), ale że ciasto wyszło przepyszne, podzielę się swoim pomysłem.

Torcik wyszedł mi następująco:

 

W oczekiwaniu na dzień matki

Długo szukałam przepisu na idealny biszkopt, który jest oczywiście podstawą każdego tortu, aż kiedyś podarowano mi taki oto przepis (na tortownicę o średnicy 20 – 22 cm):

 

Składniki na biszkopt:

 

  • jajka – 5 sztuk
  • cukier – ¾ szklanki
  • mąka pszenna – ¾ szklanki
  • mąka ziemniaczana – ¼ szklanki

 

Dwa rodzaje mąki przesiać. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawać cukier, w dalszym ciągu ubijając. Następnie dodawać po kolei jajka, nadal ubijając a w następnym kroku stopniowo dodawać mąkę.

Na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym (lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą ) wylać ciasto i włożyć do piekarnika nastawionego na 160 -170 stopni.

Piec ok. 30 – 40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjąć, rzucić w blaszce o blat kuchenny lub podłogę i włożyć do wyłączonego już piekarnika i zostawić z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia.

 

Kolejnymi składnikami potrzebnymi do przygotowania tortu są:

 

  • masło – 1 kostka
  • cukier puder – wg preferencji słodkości masy
  • krem czekoladowy typu nutella
  • dżem truskawkowy

 

Masło utarłam dodając do niego cukier puder (część masła trzeba pozostawić na pokrycie wierzchu i boków tortu, chroniąc w ten sposób pomadę cukrową przed rozpuszczeniem).

Biszkopt podzieliłam na 3 części.

Pierwszą część wysmarowałam masłem czekoladowym. Na to położyłam kolejną warstwę biszkoptu, którą wysmarowałam dżemem truskawkowym a następnie kremem maślanym.

Resztą kremu maślanego pokryłam boki i górę ciasta, następnie włożyłam ciasto do lodówki, aby masa związała.

 

Na pomadę cukrową użyłam:

 

  • cukier puder – 50 dag
  • glukoza – 50 dag
  • żelatyna w proszku– 3 łyżeczki
  • woda – około 40 ml

 

Żelatynę wsypać do miseczki, dodać wodę, wymieszać, wstawić na chwilkę do mikrofali, wyjąć, przemieszać. Dodać cukier puder i glukozę. Składniki połączyć a w razie, jakby zbytnio kleiły się do rąk, dodać więcej cukru pudru.

Ja masę cukrową podzieliłam na części. Większą zabarwiłam na zielono (pisakiem spożywczym), jedną część na biało, kolejne na różowo, żółto, brązowo.

Taką pomadę można od razu barwić galaretkami albo tak jak ja w późniejszej fazie barwnikami spożywczymi lub naturalnymi typu: sok z wiśni, kakao itp.

 

Pomadę cukrową (w moim przypadku w kolorze jasnozielonym) rozwałkowałam na średnicę większą niż blaszka do pieczenia, pokryłam nią ciasto, dobrze dociskając i wygładzając powierzchnię. Z pozostałych kolorów zrobiłam kwiatki, które przykleiłam na górę a boki pokryłam rozwałkowaną i wyciętą na kształt murku ( z odciśniętymi cegiełkami ) brązową pomadą cukrową.

Moim zamysłem była łąka z ogrodzeniem i kwiatami, ale z racji małej intensywności barwników, mój pomysł nie do końca się udał.

Chociaż, jeżeli ciasto smakowało, to najważniejsze a przecież nie każdy wiedział, jaki był mój plan początkowy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak