W mojej kuchni królują szparagi
Opublikowano: 12.05.2012
Najbardziej lubię szparagi podane w prosty sposób. Mogę wówczas poczuć ich prawdziwy smak.
Może dlatego , że po raz pierwszy spróbowałam je podane właśnie w taki sposób..........
Ostatnio w mojej kuchni największym powodzeniem cieszą się szparagi pieczone w piekarniku i grillowane. Nie ma się co dziwić. Są pyszne. Szparagi pieczone w piekarniku to niezwykle prosty sposób na przyrządzenie bardzo smacznego dania.
Upieczone szparagi o lekko przyrumienionych czubkach należy skropić oliwą z oliwek, posypać tartym parmezanem, solą i świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.

1. Szparagi pieczone w piekarniku
Wykonanie:
Składniki:
-szparagi białe/ ilość dowolna/
-oliwa z oliwek
-szczypta chilli
-ząbek czosnku /zmiażdżony/
-sól /użyłam morskiej/
- świeżo zmielony pieprzWykonanie:

Najpierw należy odłamać zdrewniałe , twarde końcówki, a następnie obrać i opłukać je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Szparagi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/ lub w naczyniu żaroodpornym/, posmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek wymieszaną z chilli i zmiażdżonym czosnkiem. Posypać solą oraz świeżym pieprzem. Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika/ok .180st./ i piec ok.15-20 minut /czas może być różny , zależy od właściwości piekarnika/. Szparagi można przykryć z wierzchu folią, a pod koniec pieczenia zdjąć. Upieczone warzywa powinny zachować jędrność i chrupkość. Szparagi należy podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika skropione świeżą oliwą i posypane startym parmezanem. Można je wstawić ponownie na chwilę do piekarnika aby zapiekły się z parmezanem.
Pieczone szparagi stanowią również doskonały dodatek do dań obiadowych
Szparagi można również upiec w folii aluminiowej .
Na rozłożonej folii należy ułożyć szparagi, posypać je solą i pieprzem, można dodać szczyptę cukru , ulubione zioła , skropić oliwą z oliwek i białym wytrawnym winem.
Folię należy dokładnie zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Tak przygotowane pakieciki ze szparagami można również upiec na grillu.
Szparagi w folii należy piec 25- 30 min/ w zależności od grubości warzyw/.
2.Szparagi grillowane
Szparagi grillowane to kolejny sposób na smaczne szparagi. Jest to doskonałe danie podawane jako samodzielne z dodatkiem sosu i pieczywa, ale świetnie sprawdza się również jako dodatek do dań mięsnych i jako składnik sałatek.
Szparagi można przygotować na grillu, ale doskonale nadają się go grillowania w warunkach domowych na specjalnej patelni. Każdy ,kto choć raz wypróbował tę metodę ma swój ulubiony i sprawdzony sposób ich przygotowania. Ja również.
Szparagi można grillować surowe , a można je wcześniej delikatnie zblanszować.
Składniki:
-zielone szparagi /wiązka/
-3-4 łyżki oliwy z oliwek
-2-3 ząbki czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-sól do smaku
-zielone szparagi /wiązka/
-3-4 łyżki oliwy z oliwek
-2-3 ząbki czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-sól do smaku
Wykonanie:
Najpierw należy odłamać zdrewniałe końce szparagów (kilka cm).
Wypłukać warzywa pod bieżącą wodą i ułożyć na ściereczce /do wysuszenia/.
Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z oliwą i dokładnie wymieszać, dodając sok z cytryny i szczyptę soli. Przy pomocy pędzelka posmarować warzywa i odstawić na kilkanaście minut. Następnie ułożyć na kratce rozgrzanego grilla lub na patelni. W trakcie grillowania można je jeszcze raz posmarować oliwą z przyprawami. Szparagi są upieczone jeśli widelec wbity w warzywo łatwo w nie wchodzi.
A moje szparagi przygotowałam na patelni do grillowania w ten sposób:
obrałam i odłamałam zdrewniałe końce szparagów. Wrzuciłam je na dwie minuty do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru. Następnie umieściłam w lodowatej wodzie /aby zachowały kolor/.
Wysuszone na reczniku kuchennym szparagi posmarowałam mieszanką oliwy, czosnku i soli. Następnie ułożyłam na mocno rozgrzanej patelni posypanej lekko grubą solą. Po dwóch minutach przewróciłam na druga stronę. Podgotowane szparagi grillują sie bardzo szybko.

Upieczone szparagi przełożyć na talerze, polać sosem muszardowym, posypać parmezanem oraz mieszanką pikantnych suszonych przypraw / płatki chilli, mielony czosnek i zielona pietruszka/i orzeszkami piniowymi.
Sos musztardowy :
A moje szparagi przygotowałam na patelni do grillowania w ten sposób:
obrałam i odłamałam zdrewniałe końce szparagów. Wrzuciłam je na dwie minuty do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru. Następnie umieściłam w lodowatej wodzie /aby zachowały kolor/.
Wysuszone na reczniku kuchennym szparagi posmarowałam mieszanką oliwy, czosnku i soli. Następnie ułożyłam na mocno rozgrzanej patelni posypanej lekko grubą solą. Po dwóch minutach przewróciłam na druga stronę. Podgotowane szparagi grillują sie bardzo szybko.

Upieczone szparagi przełożyć na talerze, polać sosem muszardowym, posypać parmezanem oraz mieszanką pikantnych suszonych przypraw / płatki chilli, mielony czosnek i zielona pietruszka/i orzeszkami piniowymi.
Sos musztardowy :
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka musztardy /do wyboru -ulubiona /
-2 łyżki słodkiej smietanki
-sól i pieprz do smaku
-2 łyżki słodkiej smietanki
-sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki należy połączyć i starannie wymieszać.
Gotowym sosem polać szparagi.
Gotowym sosem polać szparagi.
To nie koniec moich ulubionych przysmaków ze szparagami w roli głównej.
Na stałe w mojej kuchni zagościły również inne dania.
Obowiązkowo - prosta,ale bardzo smaczna zupa-krem ze szparagów
Risotto ze szparagami

Naleśniki z kremem szparagowym

Szparagi zapiekane pod beszamelem

A oto jeszcze ciepłe prosto z piekarnika mini crostaty z nadzieniem
serowo-szparagowym

Wszystkie powyższe przepisy znajują sie w mojej książce przepisów.
Na stałe w mojej kuchni zagościły również inne dania.
Obowiązkowo - prosta,ale bardzo smaczna zupa-krem ze szparagów

Risotto ze szparagami

Naleśniki z kremem szparagowym
Szparagi zapiekane pod beszamelem

A oto jeszcze ciepłe prosto z piekarnika mini crostaty z nadzieniem
serowo-szparagowym
Wszystkie powyższe przepisy znajują sie w mojej książce przepisów.