Uwaga wpadka w kuchni :)))))
Przesolone potrawy
Można je uratować, wkładając kilka plasterków surowych ziemniaków lub przypieczoną kromkę chleba i krótko pogotować. Do niektórych potraw można też dodać odrobinę cukru, co zneutralizuje smak. Natomiast gdy przesolimy sosu dodajemy trochę mleka.
Przypalone potrawy
Garnek z przypaloną potrawą wstawić natychmiast do miski z zimną wodą, a potrawę przełożyć do czystego garnka, nie wydrapując warstwy, która przylgnęła do dna. Jeżeli przypaliło się mięso, należy skroić miejsca przypalone i dusić dalej, dodając wody, tłuszczu i nieco odpowiednich przypraw.
Przypalone ziemniaki i warzywa uratuje dodanie ziół przyprawowych i świeżego masła, oczywiście po przełożeniu do nowego naczynia.
Zbyt ostro
Jeśli nasze danie wyszło zbyt ostre to na to tez jest sposób Zbyt ostry sos lub zupę można złagodzić dodając nieco mleka, jogurtu lub śmietany. Zawierają one kazeinę skutecznie neutralizującą pikantny smak potraw. Ostatecznie możemy zwiększyć wielkości dania o wcześniej wykorzystane składniki - wtedy mamy gwarancję, że potrwa wróci do swojego zamierzonego smaku a obiadów będzie przynajmniej na tydzień.:)
Znacie może zapach jaki mamy w kuchni po smażeniu ryb – no właśnie
Na to tez mamy sposób można go zlikwidować nie tylko po przez wietrzenie , ale także zagotowując w odkrytym naczyniu miętę, tymianek lub majeranek albo też odrobinę korzeni - cynamonu lub goździków. Pięknie wtedy pachnie w całym mieszkaniu Może macie sami jakieś porady to bardzo proszę dodajcie je w komentarzach
może komus pomogą