Tort truskawkowy
Masa :
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
1 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka truskawkowa
Biszkopt :
6 jajek
6 łyżek maki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo :
1 kg truskawek
rurki waflowe puste
herbata miętowo owocowa do nasączenia biszkoptu
Żółtka oddzielić od białek.
Mąki przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki.
Nastawić piekarnik na temperaturę 150 stopni.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą.
Do masy jajecznej wsypać mieszankę mąki i również delikatnie wszystko połączyć.
Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 40 minut, po czym wyjąć biszkopt z blaszki i ułożyć do góry dnem na kratce lub ściereczce i wystudzić.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki i nasączyć herbatą.
Galaretkę truskawkową dokładnie wymieszać ze szklanką gorącej przegotowanej wody i schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy jest ubita dodać serek mascarpone i połączyć ze śmietaną na wolnych obrotach miksera.
Do tak przygotowanej masy wlewać galaretkę ale cały czas mieszać.
Gdy galaretka się połączy z masą część odłożyć do drugiej miseczki.
Przyda się do posmarowania boków i góry tortu.
Do większej części masy wsypać 2/3 truskawek i wymieszać.
Obie masy wstawić do lodówki na 5-10 minut aby lekko stężała.
Po tym czasie na pierwszy biszkopt wyłożyć 1/2 masy z truskawkami, przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę truskawkową.
Zakryć trzecim krążkiem i wyłożyć masę bez truskawek.
Tą masą posmarować górę i boki tortu.
Rurki waflowe przekroić na pół i obłożyć nimi tort dookoła.
Na koniec na wierzch tortu wyłożyć pozostałe truskawki.
Gotowy tort włożyć na co najmniej 3 godziny do schłodzenia do lodówki.