Ule orzechowe lub kokosowe:
-200 g mielonych orzechów lub kokosu
-200 g cukru pudru
- 1 białko (do kokosowych dodać 2 białka)
Orzechy zmielić i wymieszać mikserem z cukrem pudrem i białkiem i wyklejać foremki i jeśli chcemy ule nadziewać, to w wypełnionej foremce zrobić wgłębienie - albo małym palcem lub mocno jednocześnie dogniatając ciasto do foremki.
Powstały otwór napełnić nadzieniem.
Na koniec otwór zakleić. Wykorzystać można albo to samo ciasto (rozwałkować i wykroić kółeczka - do najmniejszego rozmiaru foremki podstawki można wykrawać metalową zakrętką z alkoholi lub soków), albo andrut, z którego tak samo należy wykroić kółeczka.
Wyjąć z foremki, ustawić na talerzyku do stwardnienia. Można wstawić do lodówki.postępować dalej jak z ulami kakaowymi.
Wypełnienie:
- ½ kostki masła
- 15 dkg cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 kieliszki spirytusu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą utrzeć.
Przepis krok po kroku z fotorelacją znajduje się tutaj