Ule - wyjątkowe ciasteczka na wyjątkowe okazje

Opublikowano: 25.12.2012
Autor: SmakChwili
Ule - wyjątkowe ciasteczka na wyjątkowe okazje
Te ciasteczka są tak wyjątkowe, że zagościły na naszym świątecznym stole. To prawda, że są czasochłonne a ich przygotowanie wydaje się być troszkę żmudną pracą, ale ich smak wynagradza wszystko. Dodatkową zaletą jest to że można je przygotować wcześniej a ich smak nie traci na wartości, same za to stają się bardziej zwarte/sztywne. Nadzienie alkoholowe w połączeniu z mielonymi orzechami czy wiórkami kokosowymi podbiło serca wszystkich gości i nasze też oczywiście. Idealne ciasteczka na imprezy ... więc zachęcam do zrobienia na Sylwestrową imprezkę..


Ule - wyjątkowe ciasteczka na wyjątkowe okazje
Ule - wyjątkowe ciasteczka na wyjątkowe okazje

 

Ule orzechowe lub kokosowe:


-200 g mielonych orzechów lub kokosu

-200 g cukru pudru

- 1 białko (do kokosowych dodać 2 białka)

Orzechy zmielić i wymieszać mikserem z cukrem pudrem i białkiem  i wyklejać foremki i jeśli chcemy ule nadziewać, to w wypełnionej foremce zrobić wgłębienie - albo małym palcem lub  mocno jednocześnie dogniatając ciasto do foremki.

Powstały otwór napełnić nadzieniem.


Ule - wyjątkowe ciasteczka na wyjątkowe okazje

Na koniec otwór zakleić. Wykorzystać można albo to samo ciasto (rozwałkować i wykroić kółeczka - do najmniejszego rozmiaru foremki podstawki można wykrawać metalową zakrętką z alkoholi lub soków), albo andrut, z którego tak samo należy wykroić kółeczka.

Wyjąć z foremki, ustawić na talerzyku do stwardnienia. Można wstawić do lodówki.postępować dalej jak z ulami kakaowymi.



Wypełnienie:

- ½ kostki masła

- 15 dkg cukru pudru

- 3 żółtka

- 2 kieliszki spirytusu

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą utrzeć.

 Ule - wyjątkowe ciasteczka na wyjątkowe okazjePrzepis krok po kroku z fotorelacją znajduje się tutaj

prymat