Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uczta Babette

Jedzenie jest sztuką, szczęściem, miłością, tajemniczą alchemią, która miesza składniki przyrody i duszy... to właśnie poczujemy, gdy obejrzymy „Ucztę Babette”.

"Uczta Babette" to filmowa adaptacja opowiadania Karen Blixer o tym samym tytule, w reżyserii Gabriela Axela z 1987 roku. Film nagrodzony i nominowany wielokrotnie do prestiżowych festiwali i nagród m.in. Oskar dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego w 1988r i BAFTA w 1989 roku.
Akcja filmu rozgrywa się pod koniec XIX wieku w małej wiosce na wybrzeżu Jutlandii (Dania), w którym mieszkają dwie siostry Filippa i Martine, córki pastora i założyciela wspólnoty purytańskiej. Wychowane według surowych zasad ewangelistycznych porzucają swoje marzenia i rezygnują z miłości, nawet po śmierci ojca dalej żyją według purytańskich zasad. I tak mija 35 lat, dopóki pewnego dnia przyjmą do swojego domu, paryską emigrantkę z powodów politycznych – Babette Hersant. Barbette zajmie się domem i wniesie wiele pozytywnej energii do „zastanej” wsi. Pewnego dnia również dostanie wiadomość,że wygrała na loterii dużą sumę pieniedzy. Swoją fortunę przeznaczy na przygotowanie obiadu w setną rocznicę urodzin zmarłego pastora. Obiad, który wzniesie gości na wyżyny doznań zmysłowych i emocjonalnych. Ze specjalnie sprowadzonych z Francji zastaw i produktów Barbette przygotuje dania pełne kolorów, wyrafinowanych gustów, najlepszych win, radości, harmonii i piękna. Obiad ten przełamie bariere pozornie skromnego życia mieszkańców purytańskiej wioski. Sprawi, że goście staną się radośni i otworzą się na „smaki życia”. Film toczy się bardzo powoli,lecz jest zdecydowanie wart obejrzenia, a dania, które zobaczycie zaskoczą niejednego smakosza. Po tym filmie zapragniecie ugotować coś wspaniałego, coś niepowtarzalnego, coś co wywoła wielkie emocje!

A co przygotowała Babette ? Jej menu to czysta sztuka kulinarna. I choć z całego serca pragnełam coś przygotować, to jej mistrzostwo kulinarne i zdobycie składników jest dla mnie nieosiągalne. Oczywiście nie mówię o mixie sałat, ale pierwszym i drugim daniu :)

Spójrzcie sami na kilka printów z jej wykwintnego menu:

1. Rosół z żółwia

Uczta Babette

2. Bliny gryczane z kawiorem i kwaśną śmietaną

Uczta Babette

3. Pieczona przepiórka z sosem z czarnych trufli

Uczta Babette


Uczta Babette
4. Mix sałat

Uczta Babette

5. Mix francuskich serów


6. Babka z rumem

Uczta Babette

7. Mix owoców

Uczta Babette

8. Kawa

9. Mix ciasteczek: kruche i makaroniki

A do tego najwykwintniejsze wina: Amontillado Clos de Vougeot 1845, Champagne Veuve Clicquot 1860;

caralajna 11.05.2013 18:15
co prawda nie oglądam klasyków, ale chyba zrobię wyjątek i poszukam filmu, bo te potrawy wyglądają ciekawie, może się czegoś nauczę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak