Ucierany "Łaciatek"

Składniki:
- 200g miękkiego masła (NIE margaryny!)
- 4 jajka
- 160g cukru
- 200g mąki
- szczypta soli
- opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki błonnika kakaowego
Niewielką formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (równie dobrze możemy go nie używać, tylko posmarować formę margaryną i posypać ją mąką).
Mąkę mieszamy z budyniem, proszkiem, błonnikiem i solą.
Piekarnik nagrzewamy do 175st.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z resztą suchych składników i mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy, a na jego wierzch wykładamy porcjami masę serowo-budyniową.
Pieczemy w temp 175stopni około 45 minut.
Masa serowo-budyniowa (można zrobić z połowy porcji):
- 300g sera białego
- żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1/2 op budyniu waniliowego + 200ml mleka + 2 łyżki cukru
Gotujemy budyń. Studzimy.
Ser miksujemy razem z cukrem i żółtkiem. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń.
Ewentualnie dosładzamy do smaku.