Ucierany "Łaciatek"

Opublikowano: 15.01.2013
Autor: Russkaya
Ucierany "Łaciatek"
REWELACJA! Ciasto, które uzależnia! Zniknęło momentalnie! Na talerzykach zostały tylko okruszki, które wyjadaliśmy ze śmiechem palcami :D Nie dość, że zdrowe, to jeszcze pyszne! Tak powinno być zawsze!

Ucierany \


Składniki:

  • 200g miękkiego masła (NIE margaryny!)
  • 4 jajka
  • 160g cukru
  • 200g mąki
  • szczypta soli
  • opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki błonnika kakaowego

 

Niewielką formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (równie dobrze możemy go nie używać, tylko posmarować formę margaryną i posypać ją mąką).

Mąkę mieszamy z budyniem, proszkiem, błonnikiem i solą.

Piekarnik nagrzewamy do 175st.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z resztą suchych składników i mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy, a na jego wierzch wykładamy porcjami masę serowo-budyniową.

Pieczemy w temp 175stopni około 45 minut.

 

 

Masa serowo-budyniowa (można zrobić z połowy porcji):

  • 300g sera białego
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 op budyniu waniliowego + 200ml mleka + 2 łyżki cukru

 

Gotujemy budyń. Studzimy.

Ser miksujemy razem z cukrem i żółtkiem. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

Ewentualnie dosładzamy do smaku.

 

Ucierany \

prymat