Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

Każdy pamięta piosenkę „U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..”. Ja, podobnie jak wielu z Was mogę się podpisać pod tymi słowami. Do dnia dzisiejszego moja babcia piecze najsmaczniejsze i najcudowniejsze ciasta jakie kiedykolwiek jadłam.

Zawsze z podziwem obserwowałam Babcie, jak krząta się po kuchni i przygotowuje smakołyki dla swoich wnucząt, a ma nas naprawdę sporo :)

Dla dziecka to były czary.. pyszne i słodkie czary, na które czekaliśmy z niecierpliwością.

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

Coś się wsypało, coś wlało.. zamieszało i po chwili w całym domu unosił się piękny zapach.. Tak, to były czary! Babcia zawsze uśmiechnięta, spokojna, nigdy się nie śpieszyła, za to dobrze wiedziała jak wywołać uśmiech na naszych twarzach i napełnić brzuszki.

Często jak wspominam te czasy stwierdzam, że teraz się tak już nie piecze i nie gotuje.. i tu nasuwa się pytanie? Jak gotowały i piekły nasze babcie?

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

Ostatnio w moje ręce trafił niezwykły zeszyt. Dla mnie to prawdziwy, kulinarny skarb :) . Są w nim przepisy i inne ciekawostki z 1956 roku. Zeszyt jest w idealnym stanie! Znajdują się tu przepisy na słodkości (o których nawet nie słyszałam!), mięsa, zupy, kompoty itp. Jest też podział i gatunki mięs i mnóstwo porad, z których na pewno skorzystam!

A wszystko pięknie opisane!

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

Z zeszytu planuję korzystać, a efektami będę dzielić się z Wami!

Na początek wybrałam coś łatwego, ale muszę Wam zdradzić, że znalazłam też kilka „perełek” np. kilka różnych przepisów na zapomnianą leguminę, pieczone lub duszone gołębie, a nawet mózg wołowy na parze!

Korzystając z okazji wszystkim Babciom z okazji ich święta życzę wszystkiego co najlepsze!

A teraz obiecane pierwsze z wielu przepisów! (zachowałam oryginalną pisownię)

Przepis z rozdziału – NALEŚNIKI, BLINY I GRZYBKI

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

 

Grzybek śmietankowy

Składniki:

  • 100 g masła
  • 8 jaj
  • 1 ½ – 2 szklanki śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ½ szklanki mąki
  • cukier wymieszany z cynamonem

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

100 g masła ucierać w donicy dodając po jednym z 8 żółtek, wlać 2 szklanki dobrej śmietany, wsypać trochę cukru, skórki cytrynowej i mąkę wymieszać. Na ostatku dodać pianę z białek. Na obszernej patelni albo szerokim rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, zrumienić trochę, wlać wszystko lub połowę ciasta, upiec w piecu, albo smażyć jak inne grzybki. Gdy się zarumieni przewrócić na drugą stronę i wydać, posypane cukrem i cynamonem.

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

MOJE UWAGI:

Z podanej porcji wychodzi naprawę sporo „grzybków”. Ja przygotowuje je z połowy. Poznałam też sekret „grzybków” –  to nieziemskie i bardzo puszyste naleśniki. W trakcie smażenia unoszą się i po odwróceniu kształtem przypominają kapelusz grzybka :)

 

Przepis z rozdziału – CIASTKA SŁODKIE ROZMAITE

 

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

Ciastka kruche

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 400 g masła
  • 400 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g migdałów (użyłam orzechów włoskich)

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

4 szklanki mąki zaparzyć szklanką gotującej się wody, rozmieszać dobrze, włożyć 400 g masła, 400 g miałkiego cukru, wygnieść na stolnicy, rozwałkowawszy cienko, rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem, z lekka pokrajać w paski, posmarować jajkiem posypać siekanymi migdałami, następnie wstawić do gorącego pieca pod blachę na 15 minut.

U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką – czyli zapomniane przepisy z zeszytu Babci!

MOJE UWAGI:

Ciasteczka piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Smacznego!!!

 

 

Kuchnia Marty 23.01.2015 08:22
Dziękuję "MałaMi" bardzo mi miło czytać takie wpisy. Szczególnie, że od niedawna zaczęłam się interesować fotografią :)
MałaMi89 22.01.2015 21:27
Zgadzam się z Malinką - robisz obłędnie cudne zdjęcia :) gratuluję też "lekkiego pióra" - widać, że potrafisz pisać i to baaardzo ciekawie, aż chce się czytać :) a taki zeszyt to i ja mam :) ale należy do Mamy, już trochę (a nawet bardzo) sfatygowany, ale da się odczytać :) pozdrawiam :)
Kuchnia Marty 22.01.2015 08:26
Karino dziękuję!
Malinka 21.01.2015 22:25
Marta, Twoje zdjęcia to jak zwykle mistrzostwo świata!!!A wpis ciekawy, moja babcia też czarowała w kuchni, ale przepisy miała w głowie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak