Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tydzień z soją (VI)

Soja w pikantnym sosie pomidorowym. Smaczny i sycący pomysł na obiad czy kolację.

Soja w pikantnym sosie pomidorowym.

 

Tydzień z soją (VI)

 

Składniki na dwie porcje:

Soja ziarna (1 szklanka), pomidory z puszki (1 puszka) lub świeże (4 średnie gatunek Lima), koncentrat pomidorowy (100 gram), papryka czerwona (1 sztuka), cebula (1 sztuka), mąka kukurydziana (1 łyżka opcjonalnie), papryczka chili (kawałeczek), przyprawy (sól, pieprz, majeranek, rozmaryn), oliwa do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Soję namoczyć na 12 godzin, wypłukać pod bieżącą wodą i ugotować na miękko w około 2-3 szklankach wody, trwa to 1,5 do 2 godzin. Następnie dodać pomidory w puszce lub świeże uprzednio sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone.

Akurat jest sezon więc warto sięgać po świeże pomidory, zimą lepsze są z puszki lub z własnych zapraw.

Cebulę obrać, paprykę umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie ze szczyptą soli i dodać do sosu z soją. Całość zagęścić koncentratem, dodać resztę przypraw (sól, pieprz, papryczkę chili zmieloną lub drobniutko pokrojoną) i majeranek oraz rozmaryn (opcja).

W razie potrzeby Sos zagęścić mąką kukurydzianą rozpuszczoną w małej ilości wody. Wszystko gotować razem 1-3 minuty i można serwować. Smakuje jeszcze lepiej następnego dnia.

S m a c z n e g o

 

Linki do wpisów „Tydzień z soją”:

Pieczona cukinia nadziewana soją. 

Deser kakaowo - pomarańczowy z tofu na zimno.

Pasztet sojowo – owsiany.

Ciasto sojowo kokosowe z białą czekoladą.

Cisto sojowe na razowym spodzie (jak sernik). 


moni0212
moni0212 20.08.2012 10:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak