Pasztet sojowo – owsiany
Składniki na formę keksową 26 cm:
Soja (300 gram), płatki owsiane (1,5 szklanki), olej/oliwa (0,5 szklanki), pieczarki pokrojone w plastry (1 szklanka), por (100 gram), jajka (3 duże sztuki), śliwki suszone (kilka sztuk), żurawina (garść), brandy (50 ml), jogurt/kefir (2-3 łyżki), przyprawy (sól, pieprz, kumin, rozmaryn, majeranek, kolendra mielona).
Przygotowanie:
Soję namoczyć (12godzin), opłukać, ugotować na miękko i rozdrobnić w malakserze lub za pomocą maszynki do mięsa (im drobniej tym lepiej). Dodać jogurt/kefir dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze lub w młynku do kawy. W dużej misce zmieszać soję, płatki owsiane, olej, podsmażone pieczarki, rozdrobnione śliwki, brandy i pokrojony drobno por. Doprawić solą (około łyżka), pieprzem, kolendrą, chili, majerankiem i innymi dowolnymi ziołami. Do masy dodać też żółtka, białka ubite na pianę i delikatnie wmieszać pianę w masę. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Przełożyć masę sojową, ozdobić pieczarkami i żurawiną.
Piec 50-60 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Smakuje na chlebie, z chrzanem, musztardą czy keczupem. Ja zjadam taki pasztet z jarzyną, surówką, uważam że ma w sobie wszystko.
S m a c z n e g o
Linki do wpisów „Tydzień z soją”:
Pieczona cukinia nadziewana soją.
Deser kakaowo - pomarańczowy z tofu na zimno.
Ciasto sojowo kokosowe z białą czekoladą.
Ciasto sojowe na razowym spodzie (jak sernik).
Soja w pikantnym sosie pomidorowym.
Prosta zupa z tofu i pasta sojowa do chleba.