Tydzień z soją (III)

Opublikowano: 15.08.2012
Autor: caralajna
Tydzień z soją (III)
Pasztety nie muszą być robione tylko z mięsa. Jest wiele rodzajów wegetariańskich pasztetów, z różnych ziaren czy warzyw. Bardzo je lubię, są smaczne, aromatyczne i pożywne. Proponuję wypróbować przepis na pyszny pasztet sojowo – owsiany. Jest to kolejna propozycja na wykorzystanie soi.

Pasztet sojowo – owsiany

 

Tydzień z soją (III)

 

Składniki na formę keksową 26 cm:

Soja (300 gram), płatki owsiane (1,5 szklanki), olej/oliwa (0,5 szklanki), pieczarki pokrojone w plastry (1 szklanka), por (100 gram), jajka (3 duże sztuki), śliwki suszone (kilka sztuk), żurawina (garść), brandy (50 ml), jogurt/kefir (2-3 łyżki), przyprawy (sól, pieprz, kumin, rozmaryn, majeranek, kolendra mielona).

 

Przygotowanie:

 

Soję namoczyć (12godzin), opłukać, ugotować na miękko i rozdrobnić w malakserze lub za pomocą maszynki do mięsa (im drobniej tym lepiej). Dodać jogurt/kefir dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze lub w młynku do kawy. W dużej misce zmieszać soję, płatki owsiane, olej, podsmażone pieczarki, rozdrobnione śliwki, brandy i pokrojony drobno por. Doprawić solą (około łyżka), pieprzem, kolendrą, chili, majerankiem i innymi dowolnymi ziołami. Do masy dodać też żółtka, białka ubite na pianę i delikatnie wmieszać pianę w masę. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Przełożyć masę sojową, ozdobić pieczarkami i żurawiną.

Piec 50-60 min w średnio nagrzanym piekarniku.

Smakuje na chlebie, z chrzanem, musztardą czy keczupem. Ja zjadam taki pasztet z jarzyną, surówką, uważam że ma w sobie wszystko.

 

Tydzień z soją (III)

 

S m a c z n e g o

 

 

 

Linki do wpisów „Tydzień z soją”:

Pieczona cukinia nadziewana soją.

Deser kakaowo - pomarańczowy z tofu na zimno.

Ciasto sojowo kokosowe z białą czekoladą.

Ciasto sojowe na razowym spodzie (jak sernik).

Soja w pikantnym sosie pomidorowym.

Prosta zupa z tofu i pasta sojowa do chleba.

 

prymat