Trzy pomysły na jajka w grzankach
Tradycyjna jajecznica trochę się nam znudziła, postanowiłam sprawdzić sposób 2 w 1, czyli połączenie pieczywa i jajek, ewentualnie jeszcze innych dodatków.
Jajecznica z polędwicą na grzankach

Składniki:
- 4 szt jajka,
- 4 szt chleb żytni,
- 4 plastrów polędwica sopocka,
- 2 łyżki oliwa z olwek,
- do smaku sól pieprz
Polędwicę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Do szklanki wbić 4 jajka, dodać przestudzoną polędwicę, dokładnie wymieszać. Z 4 kromek chleba wykroić miąższ, z jednej strony podsmażyć na 1 łyżce oliwy, odwrócić do środka wlać masę jajeczną z polędwicą, smażyć na małym ogniu, gdy spód sie podsmaży, na 1/2 minuty wstawić do mikrofalówki, wyjąć doprawić sola i pieprzem.
Jajecznica ze szczypiorkiem na grzankach
Składniki:
- 4 szt jajka,
- 1/4 pęczka szczypiorek,
- 1 łyżka oliwa,
- do smaku sól pieprz
Szczypiorek pokroić w małą kostkę. Do szklanki wbić 4 jajka, dodać szczypiorek, dokładnie wymieszać. Z 4 kromek chleba wykroić miąższ, z jednej strony podsmażyć na 1 łyżce oliwy, odwrócić do środka wlać masę jajeczną ze szczypiorkiem, smażyć na małym ogniu, gdy spód się podsmaży, na 1/2 minuty wstawić do mikrofalówki, wyjąć doprawić solą i pieprzem.
Jajka sadzone w chlebie z grzankami

Składniki:
- 2 szt chleb żytni,
- 2 szt jajka,
- do smaku sól pieprz kolorowy,
- 3 łyżki oliwa z oliwek
Wyciąć środek z chleba, pokroić go w kostkę. Rozgrzać oliwę, położyć wydrążone kromki chleba i część pokrojoną w kostkę, lekko obsmażyć. Odwrócić, do każdej części wbić jajko, grzanki odwrócić, przykryć pokrywką, trzymać aż jajko się zetnie w zależności od postaci jaką lubimy, ja lubię niezbyt ścięte żółtko. Wyłożyć na talerz, obsypać grzankami i doprawić solą i pieprzem.