Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trzy pomysły na jajka w grzankach

Tradycyjna jajecznica trochę się nam znudziła, postanowiłam sprawdzić sposób 2 w 1, czyli połączenie pieczywa i jajek, ewentualnie jeszcze innych dodatków.

 

Trzy pomysły na jajka w grzankachTrzy pomysły na jajka w grzankachTrzy pomysły na jajka w grzankach

Tradycyjna jajecznica trochę się nam znudziła, postanowiłam sprawdzić sposób 2 w 1, czyli połączenie pieczywa i jajek, ewentualnie jeszcze innych dodatków.

Jajecznica z polędwicą na grzankach 

Trzy pomysły na jajka w grzankach
Składniki:

  • 4 szt jajka,
  • 4 szt chleb żytni,
  • 4 plastrów polędwica sopocka,
  • 2 łyżki oliwa z olwek,
  • do smaku sól pieprz

Polędwicę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Do szklanki wbić 4 jajka, dodać przestudzoną polędwicę, dokładnie wymieszać. Z 4 kromek chleba wykroić miąższ, z jednej strony podsmażyć na 1 łyżce oliwy, odwrócić do środka wlać masę jajeczną z polędwicą, smażyć na małym ogniu, gdy spód sie podsmaży, na 1/2 minuty wstawić do mikrofalówki, wyjąć doprawić sola i pieprzem.

Jajecznica ze szczypiorkiem na grzankach

Trzy pomysły na jajka w grzankach

Składniki:

  • 4 szt jajka,
  • 1/4 pęczka szczypiorek,
  • 1 łyżka oliwa,
  • do smaku sól pieprz

Szczypiorek pokroić w małą kostkę. Do szklanki wbić 4 jajka, dodać szczypiorek, dokładnie wymieszać. Z 4 kromek chleba wykroić miąższ, z jednej strony podsmażyć na 1 łyżce oliwy, odwrócić do środka wlać masę jajeczną ze szczypiorkiem, smażyć na małym ogniu, gdy spód się podsmaży, na 1/2 minuty wstawić do mikrofalówki, wyjąć doprawić solą i pieprzem.

Jajka sadzone w chlebie z grzankami
Trzy pomysły na jajka w grzankach

Składniki:

  • 2 szt chleb żytni,
  • 2 szt jajka,
  • do smaku sól pieprz kolorowy,
  • 3 łyżki oliwa z oliwek

Wyciąć środek z chleba, pokroić go w kostkę. Rozgrzać oliwę, położyć wydrążone kromki chleba i część pokrojoną w kostkę, lekko obsmażyć. Odwrócić, do każdej części wbić jajko, grzanki odwrócić, przykryć pokrywką, trzymać aż jajko się zetnie w zależności od postaci jaką lubimy, ja lubię niezbyt ścięte żółtko. Wyłożyć na talerz, obsypać grzankami i doprawić solą i pieprzem.

Krystyna27 21.06.2011 18:58
ciekawy pomysł na wykrawanie środka w kromkach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak