Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe ostatki cz. II

Ostatnio podałam Wam przepisy na ciasta z truskawek, teraz proponuję truskawkowe desery...

Pianka z truskawkami

Składniki:

40 dag truskawek
20 dag poziomek
1/2 l śmietanki 30%
15 dag cukru
4 białka
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli

Truskawki odszypułkować i wraz z poziomkami, cukrem i sokiem z cytryny zmiksować blenderem.  Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie zmieszać z owocami. Śmietanę ubić na sztywno, ostrożnie dodać do masy. Nałożyć do pucharków lub do szklanej miski. Udekorować truskawkami i poziomkami. Schłodzić, przechowywać w lodówce ok. 5-6 godz, bo później piana opadnie.

Truskawkowe ostatki cz. II

Bajeczny deser

Składniki:

300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
6 szt ptasiego mleczka
15 dag truskawek
mięta do dekoracji

Śmietankę ubić z pudrem. Truskawki pokroić w ćwiartki. Ptasie mleczko drobno pokroić. Na dno pucharków nałożyć łyżkę kremówki, posypać ptasim mleczkiem i truskawkami. Przykryć kolejną warstwą śmietanki i truskawek. Na środek wyłożyć resztę kremówki, posypać posiekanym ptasim mleczkiem i udekorować truskawkami oraz miętą.

Truskawkowe ostatki cz. II

Mus truskawkowy

Składniki:

200 g śmietanki 30%
400 g jogurtu naturalnego
200 g białej czekolady
30 dag truskawek (mogą być mrożone)

Śmietankę ubić. W między czasie stopić połamaną na kawałki czekoladę i ją przestudzić. Zimną dodać do kremówki, stale ubijając. Dodawać po łyżce jogurtu. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować za pomocą blendera. Do 1/3 części ubitej śmietanki dodać zmiksowane truskawki. Do pucharków nakładać na przemian obie masy. Wierzch udekorować pozostałymi owocami.

Truskawkowe ostatki cz. II

Smacznego!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak