Truskawkowe ostatki cz. II
Pianka z truskawkami
Składniki:
40 dag truskawek
20 dag poziomek
1/2 l śmietanki 30%
15 dag cukru
4 białka
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
Truskawki odszypułkować i wraz z poziomkami, cukrem i sokiem z cytryny zmiksować blenderem. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie zmieszać z owocami. Śmietanę ubić na sztywno, ostrożnie dodać do masy. Nałożyć do pucharków lub do szklanej miski. Udekorować truskawkami i poziomkami. Schłodzić, przechowywać w lodówce ok. 5-6 godz, bo później piana opadnie.
Bajeczny deser
Składniki:
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
6 szt ptasiego mleczka
15 dag truskawek
mięta do dekoracji
Śmietankę ubić z pudrem. Truskawki pokroić w ćwiartki. Ptasie mleczko drobno pokroić. Na dno pucharków nałożyć łyżkę kremówki, posypać ptasim mleczkiem i truskawkami. Przykryć kolejną warstwą śmietanki i truskawek. Na środek wyłożyć resztę kremówki, posypać posiekanym ptasim mleczkiem i udekorować truskawkami oraz miętą.
Mus truskawkowy
Składniki:
200 g śmietanki 30%
400 g jogurtu naturalnego
200 g białej czekolady
30 dag truskawek (mogą być mrożone)
Śmietankę ubić. W między czasie stopić połamaną na kawałki czekoladę i ją przestudzić. Zimną dodać do kremówki, stale ubijając. Dodawać po łyżce jogurtu. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować za pomocą blendera. Do 1/3 części ubitej śmietanki dodać zmiksowane truskawki. Do pucharków nakładać na przemian obie masy. Wierzch udekorować pozostałymi owocami.
Smacznego!!