Truskawki. Ach te cudowne owoce!

Opublikowano: 31.07.2011
Autor: Kate131
Truskawki. Ach te cudowne owoce!
W smakach lata nie może zabraknąć truskawek. Już pod koniec czerwca pojawiają się te cudowne owoce. Są smaczną zapowiedzią lata, kuszą smakiem i wyglądem.

 

Truskawki kuszą nie tylko wyglądem, są bardzo smaczne. A do tego zdrowe!

 

http://www.dieta.nazdrowo.pl/porady_i_ciekawostki_o_dietach/niezwykla_moc_truskawek.html

 

Truskawka jest bardziej bogata w witaminę C niż cytryna i grejpfrut. Jest krwiotwórcza, ma dużo żelaza a więc chroni przed anemią, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające. Truskawka poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy, dostarcza naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP. Truskawka dostarcza ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, które wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni  oraz żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
Truskawki są bogate w sole organiczne, które poprawiają przemianę materii. Zawierają też pektyny, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn.

 


Truskawki są cudownymi owocami do przetworów oraz wypieków. A oto kilka przepisów z użyciem przepysznych letnich owoców:

 

Szybki torcik mrożony

 

Składniki:

 

Owoce umyć i odsaczyć.żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuscic we wrzątku.Śmietanę zimną - z lodówki lub nawet zamrażalnika,ubić z cukrem waniliowym,dodać zelatynę.Tortownicę wyłożyć bezami,nałożyć truskawki,posypać cukrem.Nalozyc na to bita smietanę,przybrac truskawkami i zamrozić!na lato jak znalazł.

 

RACUSZKI TRUSKAWKOWE

 

Składniki:

Jaja,śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem zmiksować.Dodać cukry i aromat.Wymieszać.Do masy wkroić truskawki (plasterki), tak,żeby było mało ciasta a dużo owoców.Smażyć na rozgrzanej patelni i podawać z truskawkami lub bananami.Pyszne.

 

lody sorbetowe truskawkowe

 

Składniki:
  • 1 kg truskawek zamrożonych,
  • 0,5-1 szkl cukru pudru,
  • WG UZNANIA śmietana 12%

Zamrożone truskawki mieszamy ze śmietanką i cukrem, miksujemy na gładką masę. Zamrażamy na chwilę i podajemy.

 

Ryż z sosem truskawkowo-bananowym

 

Składniki:

Ryż ugotować z dodatkiem cukru waniliowego i soku. Truskawki odmrozić, zmiksować z bananem. Ryż nakładać do kubeczków i dawać na talerz.polewać sosem.Smacznego!

 

Najszybszy sernik na zimno

 

Składniki:

Ser zemleć lub kupić mielony w pudełku, zmiksować go na puch. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić, dodać do sera i zmiksować. Biszkopt (upiec i przeciąć na pół lub kupić gotowe) przełożyć dżemem. Na biszkopt wlać ser wymieszany z częścią truskawek, włożyć do lodówki do zastygnięcia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody. Na ser wyłożyć truskawki, zalać galaretką i włożyć do lodówki.

 

Szkoda, że w tym roku truskawki były takie drogie, nie mniej jednak chyba każdy skusił się na nie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prymat