Truskawki kuszą nie tylko wyglądem, są bardzo smaczne. A do tego zdrowe!
http://www.dieta.nazdrowo.pl/porady_i_ciekawostki_o_dietach/niezwykla_moc_truskawek.html
Truskawka jest bardziej bogata w witaminę C niż cytryna i grejpfrut. Jest krwiotwórcza, ma dużo żelaza a więc chroni przed anemią, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające. Truskawka poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy, dostarcza naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP. Truskawka dostarcza ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, które wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni oraz żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
Truskawki są bogate w sole organiczne, które poprawiają przemianę materii. Zawierają też pektyny, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn.
Truskawki są cudownymi owocami do przetworów oraz wypieków. A oto kilka przepisów z użyciem przepysznych letnich owoców:
Szybki torcik mrożony
Składniki:
- 350 g małe bezy,
- 1 szklanka śmietany 30%,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyzeczka żelatyny,
- 500 g truskawek,
- 2 łyżki cukru
Owoce umyć i odsaczyć.żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuscic we wrzątku.Śmietanę zimną - z lodówki lub nawet zamrażalnika,ubić z cukrem waniliowym,dodać zelatynę.Tortownicę wyłożyć bezami,nałożyć truskawki,posypać cukrem.Nalozyc na to bita smietanę,przybrac truskawkami i zamrozić!na lato jak znalazł.
RACUSZKI TRUSKAWKOWE
Składniki:
- 2 szt jajka,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- 6 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 opakowania waniliowego,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- 2 krople aromatu rumowego,
- truskawki
Jaja,śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem zmiksować.Dodać cukry i aromat.Wymieszać.Do masy wkroić truskawki (plasterki), tak,żeby było mało ciasta a dużo owoców.Smażyć na rozgrzanej patelni i podawać z truskawkami lub bananami.Pyszne.
lody sorbetowe truskawkowe
Składniki:
- 1 kg truskawek zamrożonych,
- 0,5-1 szkl cukru pudru,
- WG UZNANIA śmietana 12%
Zamrożone truskawki mieszamy ze śmietanką i cukrem, miksujemy na gładką masę. Zamrażamy na chwilę i podajemy.
Ryż z sosem truskawkowo-bananowym
Składniki:
- 2 woreczki ryżu,
- 4 łyżki malinowego,
- 1 szt cukier waniliowy,
- 1 szt banan,
- 450g truskawek
Ryż ugotować z dodatkiem cukru waniliowego i soku. Truskawki odmrozić, zmiksować z bananem. Ryż nakładać do kubeczków i dawać na talerz.polewać sosem.Smacznego!
Najszybszy sernik na zimno
Składniki:
- 1 kg sera mielonego,
- 2 szt galaretki cytrynowe,
- 3 szt galaretki truskawkowe,
- truskawki,
- 2 szt Biszkopt,
- dżem truskawkowy
Ser zemleć lub kupić mielony w pudełku, zmiksować go na puch. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić, dodać do sera i zmiksować. Biszkopt (upiec i przeciąć na pół lub kupić gotowe) przełożyć dżemem. Na biszkopt wlać ser wymieszany z częścią truskawek, włożyć do lodówki do zastygnięcia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody. Na ser wyłożyć truskawki, zalać galaretką i włożyć do lodówki.
Szkoda, że w tym roku truskawki były takie drogie, nie mniej jednak chyba każdy skusił się na nie?