Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawka – słodka królowa lata

Truskawki kojarzą się nam z latem. Na początku czerwca można je spotkać praktycznie na każdym straganie, w sklepach czy domowych ogródkach. Na szczęście sezon na truskawki trwa do sierpnia więc każdy jest wstanie nacieszyć się ich smakiem!

Truskawki są stosunkowo młodymi owocami.  Jak pewnie zauważyliście truskawki nie rosną „dziko”. Ten cudowny owoc jest dziełem człowieka! Truskawki powstały ok. 200 lat temu z krzyżówki dwóch odmian poziomek – poziomki wirginijskiej i chilijskiej.

Truskawka – słodka królowa lata

 

TRUSKAWKI – UPRAWA I ODMIANY

 

Truskawki są jednym z najczęściej i najchętniej uprawianych owoców. Nie tylko ze względu na walory smakowe ale również ze względu na łatwość uprawy. Owoce te są uprawiane w krajach z klimatem umiarkowanym, a smakiem truskawek w zależności od odmiany jaką wybierzemy możemy się cieszyć już od maja aż do końca sierpnia. Na rynku jest bardzo dużo odmian truskawek. Pamiętajmy, że rośliny te są wieloletnie więc będą owocować przez wiele lat. Do najbardziej popularnych i najciekawszych odmian należą: Honeoye, Dukat, Polka czy Kama. Odmiany te przede wszystkim różnią się między sobą odpornością na warunki klimatyczne np. przymrozki, okresem owocowania – Honeoye owocują już pod koniec maja oraz wielkością i smakiem samych owoców.

Truskawka – słodka królowa lata

 

Osobiście spotkałam się również z dwoma dość nietypowymi odmianami truskawek – truskawka biała (zwana też ananasową) i truskawka czarna! Jak sama nazwa wskazuje ich owoce w zależności od odmiany są koloru albo białego, albo czarnego jak jeżyny. Poza imponującym wyglądem owoce też zaskoczyły mnie niepowtarzalnym smakiem. Dowiedziałam się, że truskawki te, a raczej ich kolor nie jest efektem modyfikacji genetycznej więc skusiłam się i zakupiłam nasiona. Już nie mogę doczekać się pierwszych owoców!

 

Truskawka – słodka królowa lata

 

TRUSKAWKI – WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE

 

Poza niezwykle kuszącym wyglądem i rozpieszczającym podniebienie smakiem, truskawki zawierają bardzo dużo cennych wartości odżywczych i właściwości lecznicze. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że owoce te, mają większą zawartość witaminy C niż nie jedne cytrusy. Wystarczy spożywać ok. 200g truskawek dziennie by zaspokoić zapotrzebowanie na tę witaminę. Dodatkowo są bogate również w witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę PP oraz mikro i makroelementy takie jak żelazo, potas, wapń, fosfor i mangan.

 

Owoce te doskonale oczyszczają i odtruwają nasz organizm. Poprawiają przemianę materii, wzmacniają naszą odporność oraz wspomagają budowę komórek.

Są idealne dla osób dbających o linię! Truskawki bowiem są niskokaloryczne – 100 g zawiera tylko ok. 35 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit.

 

Dodatkowo truskawki wybielają nasze zęby, co niektórzy nawet używają truskawek do mycia zębów. Mają działanie bakteriobójcze i leczą stany zapalne jamy ustnej.

Domowe maseczki z wykorzystaniem truskawek poprawiają koloryt naszej cery, rozjaśniają ją i likwidują przebarwienia.

No i na koniec warto również wspomnieć, że truskawki uważane są również za afrodyzjak. W połączeniu z szampanem i czekoladą nie tylko dostarczają nieziemskich doznań smakowych ale również pobudzą zmysły i ciało.

Truskawka – słodka królowa lata

 

TRUSKAWKI W KUCHNI

 

Truskawki to jedne z najpopularniejszych sezonowych owoców po jakie sięgamy. Dodajemy je do ciast, deserów, wykorzystujemy jako dekorację. Idealnie posują do dań wytrawnych np. kurczaka. Przygotowujemy z nich przetwory – dżemy, kompoty czy musy, mrozimy je. A to wszystko po to, by móc się cieszyć ich smakiem i wartościami odżywczymi przez cały rok.

Truskawka – słodka królowa lata

 

Jeśli nie możecie cieszyć się własnymi truskawkami to kupując je, zwróćcie koniecznie uwagę aby wybierać truskawki suche, niepogniecione. Niestety truskawki łatwo się psują i szybko pojawia się na nich pleśń dlatego tak ważne jest aby je odpowiednio przechowywać. W lodówce owoce te powinny być przechowywanie nie dłużej niż dwa dni. Pamiętajmy, że truskawki nie lubią wody, dlatego myjemy je dopiero przed spożyciem, co więcej ważne jest aby szypułki usunąć dopiero po umyciu  – dzięki temu owoce wchłoną mniej wody.

Poniżej zapraszam do zapoznania się z kilkoma przepisami na wykorzystanie truskawek w kuchni:

 

1. Pierogi z truskawkami i cytrynowo miętową nutą

Truskawka – słodka królowa lata

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

2. Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką

Truskawka – słodka królowa lata

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

3. Pizza z kurczakiem, boczkiem i sosem truskawkowo balsamicznym

Truskawka – słodka królowa lata

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

4. Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Truskawka – słodka królowa lata

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

Kuchnia Marty 25.05.2015 11:43
@norweska20 już są nasze! może nie w sklepach ale z własnych upraw już dostaniesz :D
norweska20 25.05.2015 11:33
Truskawki mmmm- już nie mogę się doczekać na te nasze , a nie z importu....narobiłaś smaków z tymi przepisami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak