Trochę inne chleby cz.1

chlebek kukurydziany
Składniki:
Mąka pszenna (1 szklanka), kasz kukurydziana (0,5 szklanki) otręby (0,5 szklanki), maślanka (1 szklanka), olej (2 łyżki) sól morska (0,5 łyżeczki), pieprz (0,5 łyżeczki), cukier (1 łyżeczka), drożdże suche (4 g).
Sposób przygotowania:
Proporcje na mały chlebek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Poczekać aż trochę urośnie w piekarniku nagrzanym na minimum. Zwiększyć temperaturę do 160 stopni i piec jakieś 0,5h. Smak mnie naprawdę miło zaskoczył.. Polecam.
chleb ryżowo pszenny na zakwasie
Składniki:
Na formę keksową 23 cm.
Mąka ryżowa (1 szklanka), mąka krupczatka (1 szklanka), zakwas żytni lub ryżowy (0,5 szklanki), maślanka (2 szklanki), kokos (2 łyżki), Siemienie lniane (3 łyżeczki), żurawina (garść), sól morska (0,5 łyżeczki), tłuszcz i otręby do formy.
Sposób przygotowania:
Mąkę ryżową (z ryżu brązowego) zmieszałam z zakwasem żytnim własnej domowej produkcji, 1 szklanką maślanki i odstawiłam na 24 godziny w celu fermentacji. Następnego dnia, dodałam świeżo starty kokos i zmiksowałam w blenderze. Przelałam do miski i dodałam mąkę krupczatkę, 1 szklankę maślanki, sól, siemię lniane dokładnie wymieszałam. Przelałam do formy keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami pszennymi. Piekłam około 40 minut w 170 stopniach. Chlebek jest bardzo delikatny, polecam.
Link do wpisu: