Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trochę inne chleby cz. 2

Zdarza mi się też wyszukiwać przepisy na zupełnie dziwaczne chleby, jak te we włoskim stylu..

chlebek nadziewany serem feta i pomidorkami cherry

 

Trochę inne chleby cz. 2
 


Składniki:

Mąka pszenna (1 szklanka), mąka pszenna razowa (1 szklanka), drożdże suche (1 łyżeczka), sól morska (0,5 łyżeczki, oliwa (2 łyżki), woda (niepełna szklanka), feta lub ricotta (100 gram), pomidorki cherry (gałązka), rozmaryn (gałązka), czarne oliwki (kilka), oliwa do formy.

 

Trochę inne chleby cz. 2


Sposób przygotowania:

Obie mąki wsypałam do miski razem z solą i drożdżami. Dolałam oliwę i wodę w ilości większej niż zwykle, aby łatwiej było je zlepiać. Zagniotłam ciasto i wyrobiłam za pomocą robota kuchennego. Odstawiłam do wyrośnięcia. Zagniotłam ponownie. Dno formy wysmarowałam tłuszczem. Mniej niż połowę ciasta ułożyłam na dnie w postaci prostokąta. Na to ułożyłam ser feta w plastrach, listki rozmarynu i kilka pomidorków. Pozostałą część ciasta ułożyłam na górze i zlepiłam boki. Gałązkę pomidorków położyłam na górze, wbiłam też w ciasto kilka oliwek z boku. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Piekłam około 30 minut w 170 stopniach.


włoski chleb (focaccia) z cytryną i rozmarynem

 

Trochę inne chleby cz. 2 


Składniki:

Mąka pszenna (3 szklanki), oliwa (3 łyżki), woda (1 szklanka), drożdże suche (1,5 łyżeczki), sól morska ziarnista (1 łyżeczka), cukier (1 łyżeczka), cytryna (1 łyżeczka), rozmaryn (gałązka), oliwa do smarowania.


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać o miski, dodać drożdże, pół łyżeczki soli, wodę i oliwę. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozciągnąć na papierze do pieczenia na blasze w dowolny, płaski kształt. Cytrynę wyszorować i pokroić w cieniutkie plastry. Rozłożyć na placku z ciasta. Rozmaryn (świeży) umyć, podzielić i ułożyć na cieście między plastrami cytryny. Pędzlem posmarować powierzchnię oliwą i posypać ziarenkami soli. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach do zrumienienia (około 20 minut). Jeść przekrojoną jak zwykłą kanapkę, bardzo ciekawie smakuje.. Smacznego. 

 

Link do pierwszego wpisu:

Trochę inne chleby cz.1

Trochę inne chleby cz.3

caralajna 01.09.2012 19:44
dzięki, chleby też można urozmaicać, a sposobów na to okazuje się jest wiele :)
rjustysia 01.09.2012 15:14
Cuda, nie chleby!
borgia 31.08.2012 21:41
Trochę nieskładnie napisałam... ale zrobiłam strasznie zawiłe zdanie, które wykasowałam. Jednak nie do końca - "brak" zostało niepotrzebnie. Sorry.
borgia 31.08.2012 21:38
Fantastyczne. Ponieważ też mam bzika, więc też szukam... O ile może nie chlebuś, ale bagietki - podobne - widziałam, o tyle takiej focacci jeszcze nie. Toż to cudo muszę zrobić. A podobieństwo polegało na tym, że jedynie na wierzchu były albo pomidorki, albo oliwki, albo brak nie było w tym fety ;). Jednym słowem zupełnie coś innego, ale pomidorki zapamiętałam. Strasznie (w sensie bardzo) mi się to podoba. Na pierwszy rzut jednak focaccia. Nie ma uproś. póki mam rozmaryn.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak