Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trochę inna przekąska z jabłek..

W tym roku jabłka obrodziły, jem je więc codziennie, pod różnymi postaciami, piwnicę mam pełną musów jabłkowych. W tym roku wypróbowałam też inne sposoby wykorzystania jabłka, a to dwa z nich..

Chrupiące chipsy jabłkowe (z cynamonem i/lub imbirem)

 

Polecam na zdrową przekąskę. Można je długo przechowywać w szczelnie zamnkniętym pojemniku..

 

Trochę inna przekąska z jabłek.. 


Składniki:

Jabłka, cynamon, imbir (mielony), cukier i sok z cytryny opcjonalnie.


Sposób przygotowania:

Jabłka należy pokroić na okrągłe plastry o grubości około 5 mm. Odciąć nożem łuski ze środka, ogonek, pestki wypadają same. Posypać cynamonem i/lub imbirem mielonym, można też ciut posypać cukrem. Można także zaraz po przekrojeniu posmarować sokiem z cytryny by zapobiec ciemnieniu. Plastry poukładać na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić piekarnik na 65-75 stopni i trzymać do 12 godzin. Ja zostawiłam na noc. Chipsy wyszły pyszne i chrupiące. 

 

Jabłka z grilla z sosem czekoladowym i wiórkami kokosowymi.

 

Trochę inna przekąska z jabłek..
 


Składniki:

Jabłka (3 sztuki), czekolada gorzka (50 g), śmietana 12 % (50 ml), wiórki kokosowe i cukier do posypania.


Sposób przygotowania:

Jabłka należy pokroić na okrągłe plastry o grubości około 5 mm. Odciąć nożem łuski ze środka, ogonek, pestki wypadają same. Posypać szczyptą cukru, nieobowiązkowo i grillować z obu stron.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Polać jabłka i posypać koksem.

 

S m a c z n e g o   

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak