Chrupiące chipsy jabłkowe (z cynamonem i/lub imbirem)
Polecam na zdrową przekąskę. Można je długo przechowywać w szczelnie zamnkniętym pojemniku..
Składniki:
Jabłka, cynamon, imbir (mielony), cukier i sok z cytryny opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
Jabłka należy pokroić na okrągłe plastry o grubości około 5 mm. Odciąć nożem łuski ze środka, ogonek, pestki wypadają same. Posypać cynamonem i/lub imbirem mielonym, można też ciut posypać cukrem. Można także zaraz po przekrojeniu posmarować sokiem z cytryny by zapobiec ciemnieniu. Plastry poukładać na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić piekarnik na 65-75 stopni i trzymać do 12 godzin. Ja zostawiłam na noc. Chipsy wyszły pyszne i chrupiące.
Jabłka z grilla z sosem czekoladowym i wiórkami kokosowymi.
Składniki:
Jabłka (3 sztuki), czekolada gorzka (50 g), śmietana 12 % (50 ml), wiórki kokosowe i cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
Jabłka należy pokroić na okrągłe plastry o grubości około 5 mm. Odciąć nożem łuski ze środka, ogonek, pestki wypadają same. Posypać szczyptą cukru, nieobowiązkowo i grillować z obu stron.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Polać jabłka i posypać koksem.
S m a c z n e g o