Tradycyjna kuchnia cz.5

Opublikowano: 02.11.2012
Autor: Mienta
Tradycyjna kuchnia cz.5
Placki ziemniaczane z kornetkami i fetą

Tradycyjne placki ziemniaczane z pysznymi dodatkami stanowią naprawdę smaczny obiad na szybko, polecam :) Najlepsze w nich jest to, że możemy do nich dodać praktycznie wszystko i zawsze będzie smacznie :)

 

Placki (2 duże sztuki):

  • 3 ziemniaki
  • mała cebula
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki:

  • 3 kiełbaski kornetki
  • 2 duże kawałki marynowanej papryki
  • 2 ząbki marynowanego czosnku chilli
  • 10 marynowanych mini cebulek
  • 50 g sera feta

Kornetki kroimy na małe plasterki i podsmażamy na łyżce oleju, gdy się zrumienią dodajemy pokrojoną paprykę, posiekany czosnek i przekrojone na pół cebulki.

Podsmażoną całość przekładamy do miseczki a na patelnię dodajemy jeszcze 3 łyżki oleju.

Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na papkę wraz z cebulą.

Dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, doprawiamy do smaku.

Mieszamy i wykładamy na rozgrzany olej formując 2 duże placki.

Gdy podsmażą się z jednej strony przewracamy je i układamy na wierzchu nasze dodatki.

Gdy placki usmażą się z drugiej strony ukłądamy je na talerzu i posypujemy pokrojoną w kosteczkę fetą.

Smacznego :)

prymat