Naleśniki należą do jednych z moich ulubionych dań. Lubię je w różnych postaciach, na słodko, na ostro a także w formie krokietów :)
Ciekawa jestem z jakim farszem Wy lubicie najbardziej zajadać krokiety:) Czekam na wasze komentarze, jestem pewna, że zainspirujecie mnie do eksperymentów z tym pysznym daniem :D
Tym razem przedstawiam Wam dwa rodzaje krokietów które lubię. Pierwsze, naprawdę przepyszne są z pieczarkami a drugie chyba najbardziej klasyczne z kapustą i mięsem :) Polecam obie wersje :)
Krokiety z pieczarkami
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka wody gazowanej
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- cebula
- 0,5 kg pieczarek
- jajko
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, ostra papryka
- mąka, jajko, bułka tarta do panierowania
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy na rozgrzanej patelni.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Pieczarki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do cebulki, podsmażamy i odparowujemy wodę.
Na koniec do farszu wbijamy jajko i dodajemy szczypiorek.
Dokładnie mieszamy i gdy jajko się zetnie zdejmujemy z ognia.
Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Na każdym naleśniku układamy farsz, zwijamy i panierujemy.
Smażymy z każdej strony aż się rumienią.
Smacznego :)
Krokiety z kapustą i mięsem
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka wody gazowanej
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 30 dag mięsa drobiowego
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta do panierowania
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy na rozgrzanej patelni.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Kapustę gotujemy do miękkości.
Mięso gotujemy.
Wystudzoną kapustę mielimy z mięsem i cebulą .
Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Na każdym naleśniku układamy farsz, zwijamy i panierujemy.
Smażymy z każdej strony aż się rumienią.
Smacznego :)