Tradycyjna kuchnia cz.3

Opublikowano: 11.10.2012
Autor: Mienta
Tradycyjna kuchnia cz.3
Krokiety z...?

Naleśniki należą do jednych z moich ulubionych dań. Lubię je w różnych postaciach, na słodko, na ostro a także w formie krokietów :)

Ciekawa jestem z jakim farszem Wy lubicie najbardziej zajadać krokiety:) Czekam na wasze komentarze, jestem pewna, że zainspirujecie mnie do eksperymentów z tym pysznym daniem :D

Tym razem przedstawiam Wam dwa rodzaje krokietów które lubię. Pierwsze, naprawdę przepyszne są z pieczarkami a drugie chyba najbardziej klasyczne z kapustą i mięsem :) Polecam obie wersje :)

 

Krokiety z pieczarkami

 

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka wody gazowanej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • jajko
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • mąka, jajko, bułka tarta do panierowania

 

Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy na rozgrzanej patelni.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.

Pieczarki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do cebulki, podsmażamy i odparowujemy wodę.

Na koniec do farszu wbijamy jajko i dodajemy szczypiorek.

Dokładnie mieszamy i gdy jajko się zetnie zdejmujemy z ognia.

Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Na każdym naleśniku układamy farsz, zwijamy i panierujemy.

Smażymy z każdej strony aż się rumienią.

Smacznego :)

 

Krokiety z kapustą i mięsem

 

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka wody gazowanej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag mięsa drobiowego
  • sól, pieprz
  • mąka, jajko, bułka tarta do panierowania

 

Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy na rozgrzanej patelni.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.

Kapustę gotujemy do miękkości.

Mięso gotujemy.

Wystudzoną kapustę mielimy z mięsem i cebulą .

Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Na każdym naleśniku układamy farsz, zwijamy i panierujemy.

Smażymy z każdej strony aż się rumienią.

Smacznego :)

prymat