Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowy

Czas na wiśnie więc możemy zaszaleć z tymi owocami w kuchni

 


SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE
jajko -1 szt
mąka pszenna - 1 szkl
margaryna -0,5 kost
cukier puder -7 łyżek
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
BISZKOPT
jajka -7 szt
kakao -2 łyżki
mąka ziemniaczana -3 łyżki
mąka pszenna -1 szkl
cukier kryształ -1 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
tłuszcz do formy
KREM
śmietana kremówka 36%
galaretka wiśniowa -1 opak
MASA WIŚNIOWA
dżem wiśniowy -0,5 słoika
sok wiśniowy -0,5 szkl
mąka ziemniaczana -2 łyżeczki
wiśnie wypestkowane -500 g
cukier -3 łyżki
PONCZ
sok wiśniowy -5 łyżek
wódka -5 łyżek

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO KRUCHE:
Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder.
Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki.
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem.
Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut.
Wyłożyć ciasto, ostudzić.
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości.
Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.
Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.
Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.
Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę.
KREM
Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę dalej ubijając.
MASA
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować.
PONCZ
Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem.
SKŁADANIE CIASTA
1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym
2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.
3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć.
Tort wiśniowy4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta. Wierzch tortu udekorować całymi wiśniami.



Tort wiśniowy 

ewaa 26.07.2012 21:07
Przepysznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak