Tort rocznicowy truskawkowo-budyniowo-czekoladowy

Opublikowano: 11.06.2011
Autor: Jolanta_P-S
Tort rocznicowy truskawkowo-budyniowo-czekoladowy
Rocznica ślubu, więc postanowiłam tę uroczystość uczcić tortem z owoców sezonowych, czyli truskawek,

Tort rocznicowy truskawkowo-budyniowo-czekoladowy

W niedzielę z Piotrkiem obchodzimy pierwszą rocznicę ślubu, gości zaprosilismy na sobotę, więc w piątek przystąpiłam do pracy. Postanowiłam tę uroczystość uczcić tortem z owoców sezonowych, czyli truskawek, nazbierało się też trochę kremów Dr.Oetkera z konkursów, postanowiłam je też wykorzystać. Te zestawienie budyniowo-truskawkowe było dosyć ryzykowne, nie wiedziałam jak to się będzie komponować, ale bita śmietana i żelatyna załatwiła wszystko, efekt wizualny i smakowy był rewelacyjny, goście zachwycali się i wyglądem i smakiem tortu.

Tort rocznicowy truskawkowo-budyniowo-czekoladowy
Składniki na biszkopt:
-8 szt. jajka,
-1 szkl. cukier,
-1 szkl. mąka tortowa,
-1 łyżeczka proszek do pieczenia,
-szczypta soli,
-1 łyżka margaryna Kasia,
-1 łyżka mąki do posypania tortownicy
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, cały czas ubijając, jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, mieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć do tortownicy 26 cm wysmarowanej margaryną Kasia (tylko dno), wysypać spód mąką i piec 30-40 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Tort:
-800 ml śmietana 30%,
-1 op. krem budyniowy,
-400 ml mleko,
-1 op masa śmietanowa malinowa,
-1/2 kg truskawki,
-1 op galaretka truskawkowa,
-2 łyżki żelatyna,
-8 szt listki czekoladowe,
-1 op. wiórki gorzkiej czekolady

Biszkopt przeciąć na dwa krążki. Opakowanie masy śmietanowej malinowej ubić z 400 ml śmietany 30%.
I krążek posmarować 1/2 masy malinowej, ułożyć plasterki truskawek, rozsmarować resztą masy, przykryć drugim krążkiem, Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, ostudzić, lekko nasączyć połową wierzch biszkoptu. Zrobić krem budyniowy
- w 200 ml mleka rozpuścić opakowanie kremu budyniowego, drugie 200 ml mleka zagotować, dodać rozpuszczony krem, gotować aż powstanie krem, ciągle mieszając, ostudzić. Ubić 400 ml śmietany 30 %, dodać ostudzony krem i 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny. Posmarować dość grubo wierzch i boki biszkoptu.
Truskawki pokroić w plastry i udekorować nimi wierzch tortu,oraz listkami z czekolady, brzegi obsypać grubo wiórkami z gorzkiej czekolady, polać tężejącą galaretką.
Wstawić na całą noc do lodówki.

Tak wyglądał po rozkrojeniu, nawet nic nie zostało do niedzielnek kawki;)




prymat