Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowy

Tort to idealny smakołyk na każdą okazję.

Moja rodzinka uwielbia torty. Owocowe z bitą śmietaną to takie, które znikają najszybciej. Kiedyś robiłam próbę z tortem z masą cukrową i powiedzieli zdecydowane nie. Tak więc zostaję przy tym co lubią najbardziej. Tort jaki dziś polecam jest z samymi malinami, oj jaki jest pyszny.

 

MALINOWY TORT

 

Tort malinowy

Biszkopt :
4 jajka 
3 łyżki mąki pszennej typ 500
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
 
Śmietana :
500 ml śmietany 36 %
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
 
Dodatkowo :
250 g świeżych malin
świeża mięta do dekoracji
 
Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia.
Potem białka ubić z cukrem.
Następnie nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku.
Na koniec porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 35-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Każdy z nich nasączyć ulubionym pączem lub wodą z sokiem z cytryny.
 
Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie odpowiedniej konsystencji.
 
Pierwszy placek ułożyć na paterze lub talerzu, wyłożyć porcję śmietany, rozłożyć maliny i zakryć drugim plackiem.
Resztą śmietany posmarować boki i wierzch tortu a także udekorować za pomocą dowolnej tylki.
Na sam koniec wykończyć malinami i miętą.
Tort chłodzić w lodówce około 3 godziny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak