Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla babci i dziadka

Wczoraj swoje święto miały babcie, a dziś dziadkowie. Dlaczego nie zrobić Im słodkiej niespodzianki w postaci tortu. Mogłoby się wydawać, że zrobienie tortu to wyższa szkoła jazdy. Nic bardziej mylnego. Proponuję kilka przepisów na pyszne i łatwe w przygotowaniu torty. Możemy również zachęcić nasze dzieci do pomocy w przygotowaniu torcika dla naszych kochanych dziadków.


Torcik kawowo czekoladowy

1 biszkopt kawowy
http://www.gotujmy.pl/biszkopt-kawowy,przepisy,129701.html
1 czekoladowy krem do tortów
100 g masła
300 ml mleka
100 ml kawy
50 ml bacardi gold
płatki czekoladowe do posypania

Biszkopt upiec według przepisu : http://www.gotujmy.pl/biszkopt-kawowy,przepisy,129701.html.
Przygotować masę : zimne mleko wlać do naczynia, wsypać zawartość opakowania do sporządzenia kremu.
Chwilę ubijać na wolnych obrotach, potem zwiększyć na najwyższe i ubijać aż powstanie ubita masa.
W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło i dodać do masy kremowej.
Ponownie chwilę ucierać, aż masa będzie kremowa.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
Do zimnej kawy wlać bacardi, wymieszać i nasączyć miksturą oba krążki ciasta.
Na paterze położyć pierwszy nasączony krążek, wyłożyć 1/2 masy.
Rozsmarować masę i przykryć drugim plackiem.
Zostawić trochę masy do dekoracji a resztę rozsmarować na górze i po bokach tortu.
Widelcem można zrobić wzorki.
Odłożoną masą udekorować górę ciasta i posypać płatkami czekoladowymi.
Ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin.

 

 




Słoneczny torcik

Biszkopt:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g margaryny Kasia
Masa:
500 ml słodkiej śmietanki 30%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru
2 galaretki agrestowe
1 szk przegotowanej gorącej wody
Dodatkowo:
400 g winogrona
1 kaki
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasa
1 łyżka płatków czekoladowych

Biszkopt :
Białka ubić z cukrem na sztywną masę.
W trakcie ubijania dodawać żółtka.
Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej i na wolnych obrotach ze sobą połączyć.
Na koniec dodać przestudzoną Kasię.
Masę przelać do tortownicy wysmarowanej ale tylko na dnie.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na trzy placki.
Masa :
Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić.
Śmietan fixy wymieszać z cukrem.
Śmietanę dobrze schłodzoną chwilkę ubić, dodać śmietan fixy i ubijać aż śmietana będzie miała gęstą konsystencje.
Nadal miksując wlewać po mału galaretkę i wymieszać.
Owoce odsączyć z zalewy, kaki obrać ze skórki, z winogrona wyjąć pestki i wszystkie pokroić w kostkę.
Wrzucić do miseczki i wymieszać.
Część winogron pokroić na połówki i odłożyć.
Sok brzoskwiniowy i ananasowy wymieszać i nasączyć nim każdy krążek biszkopta.
Przełożenie :
Pierwszy nasączony placek położyć na paterę, wyłożyć część masy, rozsmarować, wyłożyć 1/3 owoców.
Przykryć drugim krążkiem i znowu posmarować masą i wyłożyć owoce.
Położyć ostatni placek, wyłożyć resztę masy, rozsmarować nią górę i boki tortu.
Na koniec ułożyć wieniec z połówek winogrona, środek i dół obłożyć owocami i posypać płatkami czekoladowymi.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

 

 




Budyniowy torcik

Masa :
1 l mleka
1 szk cukru
1 kostka margaryny Kasia
4 łyżki maki pszennej
1,5 budyniu czekoladowego
3 jajka
Biszkopt :
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo :
1 puszka brzoskwiń


Masa :
1 szk mleka odlać.
Resztę wlać do garnka i zagotować z cukrem.
W szklance mleka rozmieszać jajka, mąkę i budyń czekoladowy oraz cukier waniliowy.
Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszając zagotować.
Gotować przez chwilę uważając aby nie zrobiły się grudki.
Ugotowany budyń wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puch i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodać żółtak i dalej ubijać.
Na koniec dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Masę biszkoptową wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Piec ciasto w temperaturze 150 stopni przez 40 minut.
Biszkopt wystudzić i przekroić na trzy placki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, dwie połówki pokroić w półplasterki.
Każdy biszkopt nasączyć sokiem.
Na pierwszy wyłożyć 1/3 masy, posypać 1/2 pokrojonych w kostkę brzoskwiń.
Przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę i brzoskwinie.
Nałożyć ostatni placek.
Górę i boki posmarować masą i za pomocą dekoratora do ciast udekorować górę torcika.
Na koniec ułożyć pokrojone w półplasterki brzoskwinie.
Tort chłodzić w lodówce około 3-4 godzin.

 

 



Ananasowo śmietanowy torcik

50 g margaryny Kasia
6 jajek
1 szk cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
400 ml śmietanki 30 % słodkiej
250 g serka mascarpone
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
Konfitura:
1 dojrzały ananas
1 galaretka cytrynowa

czekolada w młynku
perełki cukrowe


Biszkopt:
Margarynę stopić i wystudzić.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Gdy piana jest mocno ubita dodawać po jednym żółtku i dalej miksować ale na małych obrotach.
Maleńkim strumieniem w trakcie ubijania wlewać margarynę.
Na koniec mikser przełączyć na najmniejsze obroty i dodawać po łyżce mąki.
Masę przlać do tortownicy z dnem wysmarowanym magraryną i wysypanym bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Konfitura:
Ananasa obrać, usunąć zdrewniały rdzeń i pokroić według uznania w kostke lub paseczki.
Wrzucić go na patelnie i smazyć około 5 minut.
Wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać.
Konfiturę przestudzić.
Masa:
Galaretkę truskawkową rozmieszać w 3/4 gorącej przegotowanej wody.
Śmietanę ubić ze śmietanfixami zmieszanymi z cukrem.
Pod koniec ubijania wmiksowac serek mascarpone.
Gdy serek połączy sie ze śmietaną wlewać małym strumieniem zimną ale płynną galaretkę.
Przełożenie:
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Można je nasączyć ale nie koniecznie.
Na pierwszy placek wyłożyć konfiturę.
Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Nastepnie wyłożyć prawie 3/4 masy, przykryć ostatnim krążkiem.
Boki i górę ciasta posmarować masą, resztą masy udekorować według uznania i posypac czekoladą w młynku oraz perełkami.
Ciasto schłodzić w lodówce około 3 godzin.

 




Ciasto słodka chwila

Ciasto:
125 g margaryny Kasia
4 żółtka
250 g mąki pszennej
3/4 szk cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek masy kajmakowej
5 plastrów ananasa
75 ml soku z ananasa
400 ml mleka
1 krem karpatka
2 łyżki czekoladowych drażetek

4 białka
200 g cukru pudru

Białka ubić na sztywno na wysokich obrotach i w trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru.
Ubijać aż masa będzie błyszcząca.
Na papierze do pieczenia narysować kółko i po tej linii wyciskać maleńkie różyczki rękawem cukierniczym.
Następny okręg zrobić przy pierwszym od strony środkowej.
Trzecie kółko wycisnąć na górze pomiędzy pierwszym a drugim okręgiem.
Wyjdzie coś na kształt pierścienia.
Tak samo zrobić małe kółko.
Bezy piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 40 minut.
Ananasa pokroić na kawałki.
Miękką Kasię utrzeć na puch, dodać cukier i dalej ucierać.
Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.
Gdy żółtka połączą się z margaryną dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie zrobić krem według przepisu na opakowaniu.
Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na trzy części.
Nasączyć pierwszy placek, posmarować masą kajmakową, przykryć drugim plackiem i również go nasączyć.
Na ten placek wyłożyć 3/4 masy karpatkowej i posypać pokrojonymi ananasami.
Przykryć ostatnim plackiem i rozsmarować resztę masy na górę i po bokach ciasta.
Na koniec ułożyć na cieście okręgi bezowe i posypać drażetkami.

 

 

 



MAR3STA 23.01.2012 10:44
piękne torciki i takie smakowite;)
Brigitte 22.01.2012 21:50
Genialne! Ja w dzień dziadka obchodzę urodziny, więc tort musi być :) Widzę, że piękne Ci wychodzą cuda, więc następnym razem skorzystam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak