Składniki na 2-3 blaty (w zależności od średnicy patelni):
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mąki
- ciut soli
- 75g roztopionego masła
- 100g śmietany
Jajka miksujemy razem z cukrem, aż powstanie puszysta, gładka masa. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu wlewamy masło.
Patelnie z niewielką ilością oleju mocno rozgrzewamy i wykładamy na nią 1/3 ciasta. Przykrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i smażymy kilka minut. Gdy dół się przyrumieni delikatnie zsuwamy biszkopt na talerz i szybkim ruchem odkręcamy go do góry nogami nad patelnią, tak by nam się przekręcił. Znów przykrywamy i smażymy.
Przekładamy na talerz do ostudzenia.
Takim samym sposobem smażymy resztę placków.
Do przełożenia:
- 3-4 łyżki kwaśnego dżemy (u mnie z czarnej porzeczki)
- 350ml kremówki (śmietany 30-36%)
- cukier puder do smaku
Gdy placki już przestygną, smarujemy je cienko dżemem.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder do smaku. Przekładamy nią blaty.
Torcik jest już gotowy do podania :-)
Smacznego!