Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik KUFEL PIWA

Idealny pomysł na słodki prezent dla faceta :) Każdy będzie z niego zadowolony :) Nam bardzo smakował. Słodka masa krówkowa przełamana kwaśnym dżemem, a to wszystko w asyście mięciutkiego biszkoptu i podłużnych biszkopcików do tiramisu. Takim torcikiem z powodzeniem najedzą się 3-4 osoby, bo jest bardzo syty.

Torcik KUFEL PIWA


Składniki:

  • 125 g margaryny/ masła
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 4 łyżeczki dżemu kwaśnego
  • opakowanie podłużnych biszkoptów

 

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 200g kremówki
  • łyżeczka cukru pudru



 

Najpierw pieczemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, znów miksujemy. Wlewamy żółtka i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, ostrożnie mieszamy. Przelewamy do małej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180st aż nabierze ładnego koloru. Studzimy i dużą szklanką wycinamy 5-6 okręgów z ciasta.

Masa: Miękką Kasię ucieramy na jasną gładką masę, dodajemy stopniowo masę krówkową. Każdy krążek ciasta smarujemy dżemem, nakładamy porcję masy krówkowej i układamy jeden na drugim. Pozostałą masą pokrywamy boki naszej wieżyczki z biszkoptowych krążków.

Podłużnymi biszkoptami (np tymi do tiramisu) obkładamy z wszystkich stron ciasto.

Rączkę kufla możemy zrobić z ciasta, racucha czy pozostałości z upieczonego wcześniej biszkopta.

Zimną kremówkę mocno ubijamy, słodzimy do smaku i przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Tworzymy z niej piankę na wierzchu "piwa" :)

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak